Ekonomijournalistiken satt på prov

Av: Ola Henriksson 10 november 2008

Måndagskvällens PK-debatt om ekonomijournalistiken under finanskrisen fick en kickstart när staten några timmar tidigare förstatligade den anrika investmentbanken Carnegie. Läs ett referat här av debatten och se videoupptagningar från debatten den 10 november.


Samtal med Annett KullenbergEkonomijournalistiken panel Part 1Ekonomijournalistiken panel Part 2Att finanskrisen har satt ekonomijournalisterna på prov märktes direkt på de skiftande svar som PK:s ordförande Ulrika Knutson fick när hon inledde debatten med att fråga vad Carnegies indragna tillstånd betydde.
– Bankkrisen på 90-talet var betydligt mindre komplex att bevaka. En tröst för ekonomijournalister är att det nog inte kan bli mer komplicerat än så här, sade Peter Malmqvist, finansanalytiker och före detta journalist.
Sophie Nachemson-Ekwall, doktorand på Handelshögskolan och journalist på Dagens Industri, förklarade varför ekonomijournalister inte lyckas med fler avslöjanden av skumraskaffärer:
– Som ekonomireporter har du inte en chans att se in i aktiebolagens räkenskaper. Man är hänvisad till det ganska magra material som finns i årsredovisningar och rapporter, våra verktyg är begränsade.
– Jag önskar att fler journalister tog sig tid till fördjupning, exempelvis genom att skriva böcker.
Knut Kainz Rognerud, ekonomireporter på Dagens Nyheter, replikerade att det går med flitigt fotarbete.
– Det handlar om att använda fler källor, men det tar tid, vilket inte alltid finns på dagens redaktioner.
Björn Elmbrant, med ett förflutet på bland annat Sveriges Radio, ansåg att ekonomijournalistiken blivit för börs- och finansfixerad.
– Jag saknar beskrivningar av vad som händer i företagen, själva produktionen. Det är kapitalet som styr, och arbetet betyder väldigt lite.
På frågan om ekonomijournalistiken blivit för börsinriktad, snabb och ytlig pekade Linus Paulsson, chefredaktör för di.se, på skillnaderna mellan nät och papperstidning.
– När ekonomisajterna blir allt bättre måste papperstidningarna gå mer på djupet, för att läsarna ska vilja läsa den dagen efter. Vi har satsat mycket på att höja kvaliteten på nätjournalistiken, bland annat har vi på kort tid fördubblat personalstyrkan.
Hans Bolander

Du som inte var på plats kan se debatten här:

Nästa debatt månd 8 december.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.