Jenny Nordlander får Johannapengen 2018

Av: PK Västra 5 december 2018

Jenny Nordlander är mottagare av utmärkelsen Johannapengen 2018. Här med Publicistklubben Västras ordförande Aldijana Talic. Bild: Lena Kvist

Utmärkelsen Johannapengen instiftades 1983 till minne av den legendariska tidningsförsäljerskan ”Johanna i Brunnsparken” och delas 2018 ut ut för 33:e gången. Priset är på 10 000 kronor och tilldelas ”en framstående västsvensk publicist”.

Under Publicistklubbens medlemsmöte den 4:e december tilldelades priset journalisten Jenny Nordlander.

Styrelsens motivering:
”Priset går till en journalist som modigt sätter strålkastaren på vår egen arbetsplats: redaktionen. I den omskakande boken ”Mellan raderna” lyfter hon fram svenska journalisters vittnesmål om sexism och kvinnodiskriminering. Hennes egen berättelse är central i sammanhanget. Med förändringsvilja och envishet belyser hon ett subtilt förtryck som inte hör hemma i 2018.”

Ordförande Aldijana Talic kommenterar:
”Med boken ”Mellan raderna” tog Jenny oss vidare in på våra egna arbetsplatser och satte det extra ljus som behövde sättas över ett – på alla sätt – oacceptabel klimat. Vi vill fortsätta uppmuntra vår bransch och våra kollegor att fortsätta granska och berätta om våra egna arbetsplatser, inte minst på samma sätt som Jenny gjort. Rått och ärligt. Vi vill också fortsätta uppmuntra till samtal om frågor som inte ska stå och falla med #metoo-upprorets in och urträde i vår bevakning.”

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.