PK i manifestation mot förtrycket i Vitryssland

Av: Ola Henriksson 9 januari 2011

Presidentvalet i Vitryssland i julas följdes av demonstrationer och oroligheter. Den Vitryska staten reagerade mot fredliga protester på ett sätt som vi känner igen från nittonhundratalets värsta diktaturer – massarresteringar av demonstranter, misshandel och fängslanden av oppositionella medborgare och journalister, razzior mot oberoende organisationer och tidningar. Allt detta sker femtio mil från Sveriges gräns.

Måndagen den 10 januari kommer en lång rad av Sveriges medborgarrätts- och pressfrihetsorganisationer att genomföra en gemensam manifestation mot det snabbt hårdnande förtrycket i dagens Vitryssland. Bakom den gemensamma manifestationen står bland andra Amnesty International, Reportrar utan Gränser, Svenska PEN, Publicistklubben, och Sveriges Författarförbund.
– Att så många organisationer samverkar vid en enskild manifestation är någonting unikt och ett tecken på situationens allvar, säger Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN.

Manifestationen hålls utanför Vitrysslands ambassad på Herserudsvägen 5, Lidingö, Stockholm och inleds kl 14.00 med tal av de representerade organisationerna.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.