PK Västra prisar Carl Javér, Snezana Bozinovska och Mats Amnell

Av: PK Västra 30 november 2019

ev. bild

Publicistklubben Västras stora pris tilldelas dokumentärfilmaren Carl Javér.
”Till en orädd och nyfiken dokumentärfilmare som hela tiden söker nya vägar. På ett modigt och briljant sätt har Carl Javér i över 20 år utvecklat sitt filmiska berättande och sin journalistiska metod. I ”Rekonstruktion Utøya” har han med finkänslighet och djup respekt för de överlevande berättat om ett av vår tids största trauman genom att låta de drabbade själva ta kontroll över sina berättelser.”


Publicistklubben Västras stora pris delas ut sedan 1993. Det går till personer eller redaktioner som gör en långvarig värdefull publicistisk gärning som kännetecknas av engagemang, skaparlust och nytänkande.

Priset är på 15 000 kronor.

Publicistklubben Västras pris Johannapengen 2019 tilldelas Snezana Bozinovska, Göteborgs-Posten.
”Snezana Bozinovska är en slitvarg som verkar bakom kulisserna men vars arbete sätter stort avtryck i västsvenskarnas liv. En trygg redaktör som står för kompetens och kontinuitet. Under hennes ledning har GP:s grävgrupp vuxit och gjort prisbelönta avslöjanden.”

Publicistklubben Västras pris Johannapengen är på 10 000 kronor och tilldelas en framstående västsvensk publicist.
Priset instiftades 1983 till minne av den legendariska tidningsförsäljerskan "Johanna i Brunnsparken"

Publicistklubbens Västras Dawit Isaak-pris 2019 går till Mats Amnell, Offentlighetsjouren
”Hoten mot pressfriheten finns även i Sverige. Mats Amnell driver ett mångårigt och outtröttligt arbete för att främja och sprida kunskap om offentlighetsprincipen, så att den ska fortsätta vara ett medel för motverka korruption och maktmissbruk.”

Publicistklubbens Västras Dawit Isaak-pris går till personer eller organisationer som verkar i Dawit Isaaks anda, för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter.
Priset om 10 000 kronor delas ut sedan 2007.

Offentlighetsjouren drivs i Medieinstitutet Fojos regi. Mats Amnell är journalist på Sydsvenskan.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.