Polisens nya organisation lämnar medierna utanför
Efter att polisens nya organisation trätt i kraft, har mycket kritik riktats mot myndighetens bristande kommunikation med medierna. I höstas skickade polisen ut en enkät till journalister i länet med frågor om den nya organisationen, och svaren visar att missnöjet är utbrett.
Med resultaten som utgångspunkt, anordnade Publicistklubben Norra Norrland ett samtal med Agneta Andersson, regional kommunikationschef på polisen i region nord, och Mikael Rystedt på utredningssektionen i Västerbotten.
Mycket av kritiken och frågorna som formulerades under kvällen, kretsade kring polisens webb och svårigheterna att nå personer som har information. Uppfattningen var utbredd bland närvarande journalister, att det som läggs ut på webben ofta kommer ut sent, och har litet allmänintresse. När något med större dignitet inträffar, blir informationen dessutom nästan helt otillgänglig många gånger.
Bilden bekräftades av Agneta Andersson, och polisen tillsammans med närvarande journalister, var överens med problembeskrivningen att glappet har uppstått i samband med att vakthavande befäl försvunnit som länk mellan utredare och medier.
– Den gamla relationen – då ni kunde ringa vakthavande och få det mesta – den finns inte längre, konstaterade Agneta Andersson.
Trots att Regionledningscentralen (RLC – den enhet som medierna numera i huvudsak kommunicerar med) är bemannad under många av dygnets timmar, kopplas den bort ur flödet när något allvarligare inträffar och ärendet blir åtkomstskyddat. Istället skjuts ärendet till jourhavande förundersökningsledare, som svarar ”i mån av tid”.
– Kommunikatören ska inte gå så djupt in i ett ärendet, för att inte äventyra utredningen, sade Agneta Andersson.
Polisens nya organisation har bland annat medfört, att antalet jourhavande FU-ledare blivit färre, med följden att samtal från medierna inte prioriteras.
Mikael Rystedt på utredningsenheten, menade att situationen inte är optimal, med journalister som söker information, och är hänvisade till en förundersökningsledare som inte svarar.
– Det ligger i vårt intresse att säga vad vi kan för att minska trycket, men just nu tror jag det beror på att tiden inte finns, sade Rystedt.
Åhörarna efterlyste ett tidsperspektiv från polisens sida, för att åtminstone få något att förhålla sig till i sökandet efter information. Också som ett sätt för polisen att slippa ständiga samtal från medier.
De två gästerna konstaterade att det kan ta många timmar i mer komplexa ärenden, innan polisen vet omfattningen.
– Att krysta ur sig oneliners är inte så enkelt i ett komplext ärende, vi ska vara relevanta, sade Agneta Andersson.
Det fanns också utrymme för lite självkritik från polisens sida. Det handlade bland annat om att sätta den nya organisationen.
– Vi behöver fortfarande fasa in oss, och få till flödet. Många nya chefer kan också påverka, känslor av osäkerhet och en ovana vid mediehantering, sade Agneta Andersson.
Bli medlem i Publicistklubben
Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.