Publicistklubben skänker 100 000 kronor till Ukraina

Av: PK Stockholm 7 april 2022

Publicistklubben skänker nu 100 000 kronor till Ukraina, för att i samarbete med Bonnier News stötta journalistkolleger i det krigshärjade landet med nödvändig utrustning.

- Med knappa resurser riskerar våra kollegor i Ukraina hela tiden sina liv för att skildra det ryska angreppskrigets vidriga verklighet. Publicistklubben stödjer dem helhjärtat, bidrar med 100 000 kronor till den utrustning de behöver och uppmanar alla andra att bidra efter förmåga, säger Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.

Transporterna organiseras av Bonnier News i nära samarbete med lokala medieorganisationer, bland annat Ukrainas journalistförbund. Tidigare leveranser har innehållit hjälmar, skottsäkra västar, första hjälpen-kit, powerbanks och annan teknisk utrustning. Pengarna som vi nu bidrar med kommer att gå till det som journalister på marken har allra störst behov av just nu.

- De grova lögnerna har slagit rot hos stora delar av hemmapubliken i Ryssland. Det fria ordet har förbjudits helt. Därför är det extra viktigt att journalister på plats i Ukraina får de verktyg de behöver för att få ut korrekt information om krigsförbrytelserna.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.