Publicistklubbens västra krets bjuder på årsmöte, samtal och mingel 4 april: Tio år med samma berättelse

Av: PK Västra 18 mars 2016
Pieter Ten Hoopen, Tomas Ohlsson och Roger Jonsson i samtal om sina berättelser. Foto: Privat, Héloïse Dèlegue.

Pieter Ten Hoopen, Tomas Ohlsson och Roger Jonsson i samtal om sina berättelser. Foto: Privat, Héloïse Dèlegue.

 

Kvällen startar med årsmöte kl. 18:00 och följs av prisutdelning för bästa examensarbete vid JMG våren 2016 som i år går till Maria Askerfjord Sundeby för jobbet ”Kulturklyftan – en studie av Sveriges kommunala kultursatsningar”. Därefter startar panelsamtalet med gästerna nedan och efter samtalet bjuder vi på dryck och mingel i den övre baren – välkommen!

De 20 första medlemmarna på plats får en inträdesbiljett till MEG samt till seminariet ”Integritet kontra yttrandefrihet”, fredag 8 april kl. 8.30-9.30, där frukost ingår. PK’s medlemmar får även 20% rabatt på övriga inträdes-/seminariebiljetter, använd då Publicistklubben Västra som referens.

Tio år med samma berättelse

För ett par veckor sedan fick Tomas Ohlsson ett tredje pris i Årets Bild för sitt reportage om Roger Jonsson, en man som lever i Göteborg utan permanent bostad. Tomas och Roger träffades första gången för tio år sen och har setts regelbundet sedan dess. Med tiden har de utvecklat en vänskap, och genom reportaget får vi följa Rogers liv på ett närgånget sätt, där vänskapen och tilliten mellan Roger och Tomas lyser genom bilderna. På prisutdelningen i Årets Bild Roger självklart med och de mottog priset tillsammans uppe på scen.
http://thestoryofrogerjonsson.tumblr.com/about

Pieter ten Hoopen var i höstas nominerad till en Emmy för sin film Hungry Horse, om ett samhälle i Montana, USA. Pieter började sitt arbete där redan 2003 då han ville skildra USA genom ett enda litet samhälle. Drygt tio år – och åtskilliga resor – senare satte han ihop sitt material till en fotobok och en film. Pieter säger själv att han tror att han behövde den här tiden för att förstå Hungry Horse och se förbi alla klichéer om USA.
http://pietertenhoopen.com/photo-hungry.html

Vi samlar Tomas, Roger och Pieter för ett samtal kring långa fotoprojekt. Hur har Roger upplevt det att ha en fotograf med sig under så lång tid? Hur har Tomas och Pieter gjort för att hålla intresset uppe och återkomma gång på gång till samma historia? I båda projekten skildras utsatta människor med stor respekt. Hur har de gjort för att runda alla stereotypa bilder och ge oss något nytt?

Samtalet leds av Erik Abel.

Kvällen inleds med årsmöte 18:00. Länk till årsmöteshandlingarna kommer i påminnelseutskicket.

Därefter följer prisutdelning för bästa magisteruppsats på JMG ht 15. Priset går till Maria Askerfjord Sundeby för jobbet ”Kulturklyftan – en studie av Sveriges kommunala kultursatsningar”. En serie reportage som har sänts i Kulturnyheterna på SVT under vintern

Motivering:

Med examensarbetet ’Kulturklyftan – en studie av Sveriges kommunala kultursatsningar’ har Maria Askerfjord Sundeby genomfört en grundläggande, klassisk och angelägen granskning av kommunala orättvisor inom ett område som alltför sällan prioriteras, såväl i media som i politiken.?

Dag: Måndagen den 4:e april, 2016.
Tid: 18:00
Plats: Pustervik, Järntorgsgatan 12, Göteborg, övre våning.

Insläpp från klockan 17:00 för dem som vill ta en soppa för 65 kronor eller något annat från menyn. Maten går att beställa och få serverad även på den övre våningen där mötet hålls. Ingen föranmälan krävs, bara att komma och glöm inte att stanna kvar och mingla efter samtalet!

Välkommen hälsar Publicistklubben Västras styrelse!

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.