Rapport från Ukraina: "Vi uppskattar ert starka stöd"

Av: PK Stockholm 7 november 2023

Rätt utrustning är en fråga om liv och död för journalister i krigszoner.
Nu tackar det ukrainska journalistförbundet Publicistklubbens medlemmar för gåvan som gjort det säkrare och enklare att jobba i kriget.
– Vi uppskattar ert starka stöd, säger Lina Kushch vid Ukrainas journalistförbund.

Publicistklubben skänkte 100 000 kronor till en hjälpsändning till de ukrainska journalisterna under krigets första år. Sändningen administrerades av Bonnier News, och involverade ett antal publicistiska aktörer, däribland Reportrar utan gränser, Tidningsutgivarna och Svenska Journalistförbundet.

Bland annat köptes skottsäkra västar, hjälmar, första hjälpen-väskor och power banks in och distribuerades via Ukrainan Media Fund, där Bonnier är en av grundarna och huvudsaklig bidragsgivare.

– Vi tackar Publicistklubben så mycket för hjälpen, säger Lina Kushch, huvudsekreterare vid journalistförbundet.

Det är inte bara den personliga säkerheten som är svår att upprätthålla i krigssituationer, att kunna leverera från fält är också en stor utmaning där infrastrukturen brutit samman.

Publicistklubbens vice ordförande Anna Gullberg besökte nyligen journalistförbundets och pressklubbens lokaler i centrala Kiev och fick då se hur gåvorna från Sverige kommit till användning.

– Jag var där på reportageresa för Expressen och passade på att hälsa på hos Pressklubben. De berättade att de fått mycket hjälp från svenska medier, något de var mycket tacksamma för, säger hon.

–  De kände inte till Publicistklubben, så det var extra roligt att kunna berätta för dem att våra medlemmar faktiskt varit med och skänkt pengar till dem.

Bidraget från Publicistklubben användes till inköp av laddstationer, viktigt i områden med svajig elförsörjning.

– De grova lögnerna har slagit rot hos stora delar av hemmapubliken i Ryssland. Det fria ordet har förbjudits helt. Därför är det extra viktigt att journalister på plats i Ukraina får de verktyg de behöver för att få ut korrekt information om krigsförbrytelserna, sade Robert Aschberg i samband med att beslut fattades om donationen.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.