Referat 22/9: Eftervalsdebatt
Det var mycket som skulle hinnas med vid PK Västs debatt som inledde Pressnatta den 22/9:
- En allra första presentation, signerad Ulrika Knutson, av Dawit Isaaks egna texter som översatts till svenska och som kommit ut lagom till Bokmässan
- En utfrågning av Thomas Mattson, expressens chefredaktör apropå undersökningen som JMG:s journalistikprofessor Kent Asp har gjort och som visar att flertalet artiklar om Mona Sahlin varit starkt negativa.
- En kortkort version av en kortfilm om ungdomars syn på demokrati, makt och politik gjord Annika Carlsson Bergdahl och Jerker Andersson
- En paneldiskussion om vem som avgjorde valet, opinionsmätningar, spindoktorer, tv-soffor eller kanske väljarna?
I dagarna är det nio år sedan den svenske journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Ansträngningarna och manifestationerna från PK, förläggare och Journalistförbundet fortsätter. Ulrika Knutson läste ur Dawit Isaaks bok Hopp, vars redaktörer är Björn Tunbäck och Svante Weiler. Hon talade om den skarpa gränsen mellan de som vill tända ett hopp och de som vill släcka det.
– Genom boken får vi för första gången höra Dawits egen röst, i texter om kärlek och hopp, sa Ulrika och gav vältaligt publiken flera smakprov.
Texterna är översatta från tigrinja, som har en kort skrifthistoria. Med Ulrika Knutsons ord:
– Texterna gestaltar moderniteten, mitt i traditionen.
Helt andra röster hördes i filmen om ungdomar där de mycket kort, och i levande närbild berättade om sitt framtida drömsamhälle.
– Utan fördomar och där alla får lika mycket och blir lika behandlade, sa några.
– Som ett disco, sa en tjej drömmande.
Kvällens tredje programpunkt var moderatorn Erik Blix utfrågning av Thomas Mattson som inte ville medge att journalistiken kring Mona Sahlin var vinklad.
– Verkligheten före valet var negativ för henne och socialdemokraterna, med allt sämre opinionssiffror och rekordlågt förtroende, och det skildrade Expressen, sa Thomas Mattson.
Han pekade också på att Expressen är den tidning som hade flest negativt vinklade artiklar om Fredrik Reinfeldt, och att tidningen därmed fullgjorde sin granskande uppgift. Han ifrågasatte värdet av den här typen av undersökningar år 2010. Alltså att innehållet i papperstidningar granskas utan att den kompletterande nätjournalistiken tas med. På en fråga från publiken om varför Expressen skiljer ut sig från de andra tidningar som undersökts svarade Thomas Mattson att de andra borde tagit i mer mot politikerna, varit hårdare i sin bevakning.
I paneldiskussion om vem som avgjorde valet deltog Pär Henriksson och Jenny Lindahl Persson, kommunikationsstrateger för Moderaterna respektive Vänsterpartiet, medieforskaren Marie Grusell, JMG, och Henrik Torehammar från SR:s Brunchrapporten.
Vad tycker ni om mediernas valbevakning frågade Eriks Blix de två kommunikationsstrategerna och fick till svar från Pär Henriksson att den i stort sett och i det långa loppet varit schysst. Jenny Lindahl Persson ville inte recensera nyhetsbevakningen, det är ocharmigt tyckte hon, men hade också noterat att allt fler tyckande journalister och krönikörer har tagit plats på presskonferenserna. Mer views than news alltså.
Kravet på att leverera nyheter hela tiden för att få plats i nyhetsbruset har missgynnat diskussioner om framtidsvisioner, sa Jenny Lindahl Persson, och Pär Henriksson höll delvis med men framhöll också att politik är mycket här och nu. Samhället förändras med ständigt nya frågor som måste adresseras.
På frågan om vilka fora har varit viktigast svarade de samstämmigt om att de breda medierna, morgontidningar, TV och Radio väger tyngst.
– Det är svårt för partiledarna att skämta eller skoja eftersom det kan kastas tillbaka, sa Pär Henriksson.
Henrik Torehammar från Brunchrapporten som intervjuat alla partiledarna med annorlunda frågor och med en No-bullshit-pakt som förutsättning berättade att Jan Björklund var den fyrkantigaste av dem. Han ville/kunde inte ta till sig dilemmafrågorna. Fredrik Reinfeldt var stel och superallvarlig och Lasrs Ohly tog mer eller mindre över, sammanfattade Torehammar några av partiledarnas insatser. På frågan om de sociala mediernas betydelse sa Marie Grusell att de inte hade betytt något i sig, men att det finns en symbios mellan sociala medier och gammelmedier. När vanliga journalistiska nyhetskriterier tillämpas blir frågor som först avhandlats i sociala medier och sen plockas upp, stora. I sammanhanget avslöjade Jenny Lindahl Persson att Gudrun Schyman som är flitigt förekommande på Twitter och andra sociala medier inte skriver sina inlägg själv. Efter debatten, sedan statsvetaren Ulf Bjereld twittrat om saken kom dock genast en dementi från FI.
PK-kvällens sista punkt handlade om Sverigedemokraternas intåg i riksdagen. Anna-Lena Lodenius som skrivit mycket om främlingsfientlighet sa att hon börjar bli trött på SD efter alla skriverier under valrörelsen och efter valet.
– Forskning visar också att det inte spelar någon roll om andra partier blockerar dem eller om medierna begränsar utrymmet, de växer ändå, sa hon.
Var det en då en bra strategi att tiga, inte ta diskussionen, frågade Erik Blix.
– Vi ville inte öppna nya arenor för dem sa Jenny Lindhal Persson.
Anna-Lena Lodenius sa att småpartierna överlag har utnyttjat sociala medier mer än de etablerade partierna.
– Mediedreven mot SD har gynnat dem sa Anna-Lena Lodenius och föreslog att medierna borde kräva mer av Sverigedemokraterna; att de redogör för vad de verkligen vill göra åt olika samhällsproblem.
Pär Henriksson påminde om att mer än 95 % av de som deltog i valet röstade på andra partier. En sammanfattande analys av varför SD fick så många röster var att de flesta andra partierna har dragit sig mot mitten. De två blocken har inte tydligt nog visat upp sina visioner av framtiden och vilka skillnader som finns mellan alliansen och de rödgröna.
Sista ordet vid debattkvällen tog Erik Blix.
– Efter att ha hört en utfrågning i P1 Morgon om Sverigedemokraternas kulturpolitik är jag beredd att kalla dem schottisdemokraterna.
Därmed, när klockan hunnit bli 19.33, tre minuter över utsatt sluttid, var alla programpunkter avklarade och alla vi i publiken säkert litet klokare.
/Styrelsen PK Västra
Bli medlem i Publicistklubben
Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.