Referat: Att vara författare - hårt arbete och kärlek
– Man kan inte leva utan att få uttrycka sin kärlek!
Det sa Mats Söderlund när han besökte Luleå och med passion talade om Litteraturens villkor – om poesi, att skriva böcker och att leva på det.
– – –
Mats Söderlund är poet och ordförande i Sveriges författarförbund.
– Det känns lite schizofrent, sa han och reste sig från stolen. Ibland vet jag inte om jag står på ordförandebenet eller poetbenet.
Han stödde sig på båda under kvällen. Dels läste han egna dikter, från debutsamlingen Det står en pöbel på min trapp (1992) till de senaste Komage och Systemet (2008), dels berättade han om livet som författare.
Brottas med språket
Språket är en skillnad mellan rollerna som ordförande och poet.
– När jag är ordförande betyder orden exakt det vi har kommit överens om. När jag är poet är det nästan tvärtom. Då finns det alltid ytterligare en mening bakom orden. Att vara poet är för mig att brottas med språket, sa han och kallade alla sina böcker för kärleksböcker.
Skaffa en utbildning
Han sa sig ha insett att all hans poesi grundar sig på brist. För en poet handlar det bl a om brist på inkomst.
– Det är mitt första råd: Man ska inte skriva poesi. Det finns inga pengar att hämta i det. Vill man ändå skriva, poesi eller romaner, så kan man göra det – men skaffa en utbildning vid sidan om, sa han.
Hans andra råd löd: Se till att få ett bra avtal med förlaget.
– När ett förlag ska ge ut er, ring till Svenska författarförbundet. Även icke medlemmar kan få snabb och enkel rådgivning. Det är t ex bra att ha koll på att man inte binder sig för länge.
Hårt arbete
För att bli författare ”måste man genomlida smärtan”. Han beskrev det som ett oerhört tungt arbete och citerade en kollega som sagt att ”om folk visste hur lång det tar att skriva en bok skulle de tro att jag var galen”.
– Läs Nietzsches tankar om kreativitet, tipsade han. De är klockrena. Det handlar om hårt arbete.
Men om man har ett annat jobb, hur orkar man? löd en fråga.
– Det är skitsvårt. Man får tacka nej till annat, svarade Söderlund.
Egen utgivning
Bara tre procent av författarförbundets 2 700 medlemmar försörjer sig på att bara skriva böcker.
Den genomsnittliga debutantåldern är 36 år – men bokbranschen är i kris och de stora förlagen blir allt mindre intresserade av debutanter. Allt fler ger därför ut sina böcker själva, något han uppmuntrade.
– Det finns en uppsjö av tekniska leverantörer. De fyller absolut sin funktion, sa han och nämnde Podium.
– Dem kan jag rekommendera. De försöker inte lura er.
Bredd behövs
Om framtiden sa han:
– Jag tror inte att bokhandeln försvinner, men den förvandlas. Vi får mer nischade bohandlare. Och mycket kommer att digitaliseras. Vi kommer att läsa på bokplattor och annat. Det tar andelar av marknaden, men det slår inte ut boken. Ett brett utbud behövs. Det är en demokratifråga. Det handlar om det offentliga samtalet. Man måste kunna välja. Det ska finnas en uppsjö av åsikter.
Fotnot: Mats Söderlunds framträdande den 19 november arrangerades av PK-sektionen i Norrbotten tillsammans med Tidskriften Komma och Luleå stadsbibliotek, Kulturens hus.
HANS OLOV OHLSON
Bli medlem i Publicistklubben
Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.