Dags att nominera till Silversleven 2021

Hej PK-vänner,

Nu går vi äntligen mot ljusare tider och vill att ni nu skickar in era nomineringar till Silversleven 2021. Tanken är att prisutdelningen ska sammanfalla med årsmötet som planeras fram mot vårkanten. Förhoppningsvis ska smittläget förbättras så vi också kan ses och fira vinnaren i en festlig lokal. Hör gärna av dig om du har några tips eller önskemål på vårens arrangemang.

Förra årets vinnare, Folkbladets reporter Camilla Stenlund med granskningen ”Håll käften och lyd”, fick stenhård konkurrens och vi hoppas att ni nu tar chansen att nominera redaktionernas bästa arbeten för 2021. Så nominera friskt, dig själv eller dina duktiga kollegor, det kommer inte att offentliggöras vem som står bakom nomineringarna och valet avgörs sedan genom en omröstning bland styrelsens ledamöter.

Mer om priset: Silversleven delas ut till en journalist i norra Norrland, som på ett eller annat sätt ”rört om” genom sitt arbete. Poängen med ett ganska vitt definierat pris, är att många olika sorters prestationer ska kunna belönas. Det kan handla om ett avslöjande, en väl genomförd serie, ett nytt arbetssätt, eller kanske ett rakryggat ställningstagande som fått betydelse för publicistiken i allmänhet.

Formen: Alla medlemmar är välkomna att skicka in förslag på vinnare. Tillsammans med namnet, vill vi i styrelsen också ha en motivering till varför den aktuella personen/personerna borde få priset. Motiveringen ska inte vara lång, men däremot tydlig. Vilken är prestationen, och varför var den viktig ur ett journalistiskt eller publicistiskt perspektiv?

Styrelsen kommer sedan att agera jury, och utse vinnaren bland de förslag som inkommit. Juryarbetet kommer att ske genom bedömning, och inte nödvändigtvis bygga på exempelvis mängden nomineringar som inkommit kring en viss person. Kravet är dock att pristagaren har fått minst en nominering för att vara aktuell i omröstningen. Vem eller vilka som nominerat en person kommer inte att framgå, utan när priset delas ut är det Publicistklubben Norra Norrland som står som avsändare.

Senast den 28 februari måste du skicka motiveringen till: publicistklubbennorra@gmail.com

Välkomna med era nomineringar!

Silversleven 2020, motiveringen lyder: ”Folkbladets reporter Camilla Stenlund la örat mot arbetsgolvet, lyssnade till historier om chefer som trakasserar, mobbning, svartlistning och utköp och hörde en större berättelse om Skellefteå kommun som arbetsgivare. Hennes artiklar satte siffor på utköpen, grävde fram statistiken bakom berättelserna och visade att vittnesmålen om en osund arbetsmiljö höll för en faktagranskning. "Håll käften och lyd" lyfte fram arbetsmiljöproblemen i full dager och möjliggjorde samtidigt en ny start och något annat, bättre - ett skolbokexempel på granskande journalistik när den är som allra bäst”.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.