Stödmanifestation för Gui Minhai 20/1

Av: PK Stockholm 18 januari 2023

Fredag 20 januari är det fem år sedan Gui Minhai kidnappades av civilklädd polis. För att uppmärksamma detta hålls en stödmanifestation i Stockholm.

17 oktober 2015 frihetsberövades den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai för första gången under en semesterresa i Thailand. Fredag 20 januari är det fem år sedan han frihetsberövades på nytt, då av civilklädda poliser i staden Jinan i Shandong-provinsen.

För drygt tre år sedan dömdes Gui Minhai till tio års fängelse av en pseudodomstol för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”. Ingen har sett denna så kallade dom.

För att påskynda att Gui Minhais släpps ur fängelset anordnas en stödmanifestation för Gui Minhais frihet i Sveriges Författarförbunds lokaler i Stockholm.

Kurdo Baksi är initiativtagare till manifestationen som stöds av Sveriges Författarförbund, Svenska PEN, Svenska Förläggareföreningen, Reportrar utan gränser, Publicistklubben och Journalistförbundet.

Tid: Fredag 20 januari 11.30-12.30

Var: Sveriges Författarförbund, Drottninggatan 88 B Stockholm

Medverkande, bland andra:

Grethe Rottböll, ordförande Sveriges författarförbund

Paula Ternström, skådespelerska

Martin Kaunitz, Gui Minhais förläggare

Karin Olsson, biträdande chefredaktör Expressen

Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet

Anders Q Björkman, biträdande kulturchef Svenska Dagbladet

Kerstin Almegård, vice ordförande Svenska PEN

Helena Giertta, chefredaktör Journalisten

Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.