Stödmanifestation för Gui Minhai på Pressfrihetens dag

Av: PK Stockholm 2 maj 2022

Stödmanifestation för Gui Minhais frihet utanför Kinas ambassad i Stockholm tisdagen den 3 maj 2022, 11.30-12.30 (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken).

Den 3 maj 2022 uppmärksammas Pressfrihetsdagen runt om i världen. Denna dag uppmärksammas den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai som frihetsberövades under en semesterresa i Thailand.

2020 dömdes Gui Minhai till tio års fängelse i en pseudodomstol för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”. Ingen har sett den så kallade ”domen”. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha publicerat regimkritiska böcker.

För att påskynda Gui Minhais frihet anordnas en stödmanifestation tisdagen den 3 maj 11.30 utanför Kinas ambassad (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken).

På plats kommer det finnas nytryckta födelsedagskort till Gui Minhai som fyller 58 år torsdagen den 5 maj. Födelsedagskorten lämnas till Kinas ambassad den 5 maj.

Kurdo Baksi är initiativtagare till manifestationen som genomförs med stöd av samarbete med Svenska förläggareföreningen, Svenska Pen, Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, Publicistklubben och Reportrar utan gränser.

Medverkande:

Karin Olsson, kulturchef Expressen

Anders Q Björkman, biträdande kulturchef Svenska Dagbladet

Helena Giertta, chefredaktör Journalisten

Grethe Rottböll, ordförande Sveriges författarförbund

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet

Anna Gullberg, vice ordförande Publicistklubben

Lars Ellström, sinolog

Erik Larsson, styrelseledamot Reportrar utan gränser

Martin Kaunitz, Gui Minhais svenske förläggare

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.