Yttrandefrihetspris till Michail Afanasiev

Av: Christina Kennedy 15 april 2013

stina och afanasievPK:s ordförande Stina Dabrowski gratulerade Michail Afanasiev till priset. Han hade i sin tur med sig en träschaman som present från sitt hem i Hakazien.
Foto: Murat Kuseyri

 

Michail Afanasiev fick i dag Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne, med följande motivering:

”För att han har modet att fullfölja den fria journalistikens uppdrag trots
hot, överfall och trakasserier och fortsätter att med små resurser göra
stora avslöjanden om maktmissbruk och orättvisor.”

Priset delades ut på måndagskvällen vid Publicistklubbens debatt på Kulturhuset i Stockholm.
36-åriga Afanasiev är redaktör för nättidningen Novy Fokus (Nytt Fokus).  Han bor och verkar i Abakan, huvudort i den ryska delrepubliken Hakazien, i södra delen av centrala Sibirien, nära gränsen mot Kazakstan.

Ett av de mest kända exemplen på Afanasievs insatser är hans agerande år 2009 i samband med en allvarlig olycka på ett kraftverk i Hakazien. Den 19 augusti brast en damm på Rysslands största vattenkraftverk. Under ett antal dagar visste ingen hur många som omkommit, försvunnit eller behövde undsättas.

Nyheten om olyckan och det kaotiska räddningsarbetet fick stor uppmärksamhet i Ryssland. Anhöriga till offren uppgav att de hade fått veta av räddningspersonalen att ljud hördes inifrån kraftstationen, vilket kunde tyda på att folk var vid liv men inte fick undsättning. Afanasiev återgav informationen på sin sajt vilket i sin tur ledde till att han av kraftstationens ledning anklagades för förtal och spridande av lögner. Han utsattes även för överfall av okända personer. Åtalet mot honom lades sedermera ner då hans handling inte kunde definieras som brottslig. Mer än 70 personer omkom i olyckan.

De senaste tio åren har Michail Afanasievs  åtalats, hotats och överfallits på grund av  olika lokala makthavares missnöje med hans kritiskt granskande journalistik och medborgerliga hållning. Hans journalistik har handlat om maktmissbruk och övergrepp på lokal nivå i Hakazien. Han har försvarats av juristerna på organisationen Centrum för försvaret av massmedias rättigheter – en organisation som  samarbetar med Europadomstolen.

För närvarande ligger Afanasiev i juridisk fejd med en av republikens absolut mäktigaste personer, vice polischefen i Hakazien, som han har granskat på sin nätsajt.

Priset till Anna Politkovskajas minne delas ut av Publicistklubben “till en journalist som i sitt arbete utmärkt sig i försvaret av yttrande- och tryckfriheten”. Priset delades ut första gången 2007, året efter mordet på Anna Politkovskaja.

Se Michail Afanasiev ta emot priset och intervjuas av Stina Dabrowski i klippet nedan. Elisabeth Hedborg tolkar.

Tidigare pristagare:

2012: Jonas Fahlman, Martin Schibbye och Johan Persson

2011: Fredrik Gertten

2010: Amun Abdullahi Mohamed

2009: Elin Jönsson

2008: Ulf Johansson, Nerikes Allehanda

2007: Dawit Isaak

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.