Första direktsända debatten drog rekordpublik

Av: Ola Henriksson 16 september 2008

När PK Stockholm för första gången sände direkt över nätet måndagen den 15 september blev det med en debatt som drog fullt hus på plats i Kulturhuset. Missade du debatten – se den igen här.

Förband var frilansjournalisten, samhällsdebattören och bloggaren Oscar Swartz som var en av de drivande krafterna bakom opinionen mot FRA-lagen.
Han tycker att de stora tidningarna, radio- och tv-kanalerna ”spände musklerna” väldigt sent i denna fråga, men var i allmänhet positiv till dem:
– Nej, bloggosfären är inte döden för de traditionella medierna, deras professionalism behövs för att vässa debatten.

Bland de fem inbjudna debattörerna, som av helt olika skäl – och alls inte någon allmän misströstan om journalistiken – stigit ner från upphöjda poster i gammelmedierna fanns det dock en något dystrare ton:
– De tryckta tidningarna har i det långa loppet inte en chans; de tar för mycket resurser och har för krånglig distribution, sade PM Nilsson, som gått från Expressens ledarsida till debattbloggen Newsmill.

Carl-Otto Werkelid blir i november kulturråd i London, efter många år som kulturchef på Svenska Dagbladet. Han menade att vi sålt ut den sanna journalistiken för enkelt och ersatt den med underhållning. Han talade om formstyrning istället för innehållsstyrning och om att mycket specialkunskap gått förlorad på redaktionerna.
– Numera ska alla göra allt själva, men vi skaffade väl inte en journalistutbildning för att beställa våra egna resor?

Cecilia Stegö Chilò, journalist som blev kortvarig minister och nu är PR-konsult kritiserade tabloidisering och ”nyhetisering” och tyckte att gräset är grönare på andra sidan Öresund.

Stina Dabrowski, numera professor på Dramatiska Institutet, trodde att journalistiken kommer att bli bättre, inte minst för att alla vanliga människor börjar ta plats på webben.
– Men det kräver också att vi traditionella journalister vässar pennorna rejält.

Där hängde Niklas Ekdal på, han som går från chefsstolen på DN:s ledarsida för att söka ett lägre tempo och därmed mer tid för reflektion:
– Kvalitetsjournalistiken kommer att överleva, men till viss del i nya former.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.