Reportage 1 - Vår kartläggning av vilka som får de fasta jobben

Av: Yasmine El Rafie 27 mars 2012

Här gästbloggar redaktörerna för Publicistklubbens årsbok 2012, Yasmine El Rafie och Ülkü Holago, fram till Publicistklubbsdebatten den 16 april som utgår från årets tema: ”Framtidens journalister”.

Här är den! –> Pdf:en som innehåller en Årsboksförsmak med vår stora kartläggning om vilka som får jobben. Ladda ner nu! (Och förlåt mig för att jag satte ihop den förra veckan så att det står att ”böckerna skickas ut nästa vecka”…)

Utifrån de förutsättningar vi haft valde vi att lägga en avsevärd del av krutet på en kartläggning av vilka som får de fasta jobben, och varför. Vår reporter Jens Finnäs kartlade hur många reportrar som anställts av de stora mediehusen de senaste två åren (ungefär 200; ytterligare 150 på bemanningsföretag men deras situation tas istället upp i vårt reportage om visstidsanställningars konsekvenser för den journalistiska kvaliteten).

Reportrarna fick sedan en länk till en enkät mailad direkt eller via facket/HR-avdelningen, till ett stort frågebatteri om hur det gick till när de fick sitt fasta jobb, vilket vi sammanställt.

Jag kommer att blogga mer om undersökningen de närmaste dagarna men varför inte börja med att läsa reportaget så länge? Klicka på länken där det står ”Årsboksförsmak” ovan. (Vi förklarar mer om metoden i en av faktarutorna där). Tyvärr har vi inte resurserna till att göra ut reportaget på bloggen.

Något av det jag personligen tycker är intressant:

  • Jämställdheten är nästan exakt 50/50.
  • Den etniska mångfalden bland nyanställda journalister är ungefär hälften mot andelen i befolkningen.
  • Runt 60 procent har en högskoleutbildning.
  • I princip ingen anställs av en professionell personalvetare eller HR-person. Det är nästan enbart redaktionell personal som intervjuar och, som det verkar, inte helt sällan låter ”magkänslan” spela in i någon utsträckning.
  • Och inte minst: 4 av 5 nya reportrar befinner sig redan i huset när de får sitt fasta jobb – betyder det här att det inte är någon idé att skicka en ansökan på en jobbannons på ett annat företag?

Feedback och frågor är mycket välkomna!

/Yasmine

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.