Årsboksbloggen: It begins...

Av: Yasmine El Rafie 26 mars 2012

Här gästbloggar redaktörerna för Publicistklubbens årsbok 2012, Yasmine El Rafie och Ülkü Holago, fram till Publicistklubbsdebatten den 16 april som utgår från årets tema: ”Framtidens journalister”.

När jag och Ülkü tillfrågades i höstas om att vara redaktörer för Publicistklubbens årsbok så kände jag egentligen ingen tvekan. Inte för att jag underskattade uppgiften men för att den kombinerar något av det roligaste jag vet – redaktörande och möjlighet att påverka.

Temat för boken som skickas ut till medlemmarna mot slutet av den här veckan är ”Framtidens journalister”, och sattes av styrelsen. Det har fungerat väldigt bra som röd tråd till de olika områden som våra reportrar sedan granskat: på vilka grunder journalister anställs när de får fasta jobb, PR-branschens inflytande över journalistiken, eventuellt intresse för etnisk mångfald, visstidsanställningarnas inflytande på den journalistiska kvaliteten, sociala medier som journalistiskt verktyg och de journalistiska  konsekvenserna av att förlita sig på frilansar inom utrikesrapporteringen. Vi har dessutom ett spännande fotoreportage från Libyen  – fotograferat av en professionell fotograf som enbart använt hipstamatic-appen i iPhone.

Vårt mål har varit att få fram så kritiskt granskande texter som möjligt, med många röster, framför att välja texter som utgår från essä- eller debattformen. Målet med den här bloggen är att berätta mer om texterna och skribenterna i boken och om Publicistklubbens debatt den 16 april som vi kommer att leda men vi kommer bara att lägga ut en av texterna – vår mest omfattande kartläggning – här. De övriga hittar man i boken, som förhoppningsvis kommer att kunna beställas här inom kort av icke-medlemmar.

Ett medlemskap i Publicistklubben rekommenderas annars varmt. Utöver boken ingår rätten att söka miljoner i stipendier till all möjlig journalistisk fortbildning eller fältstudier. Och man har en hyfsad chans till pengarna, om man jobbar lite med sin ansökan. (Medlemskap ansöker man om här, men tänk på att det kommer att ta några veckor innan styrelsen kan ta ställning till medlemskap, och sedan ett tag till innan boken kommer hem på posten).

Då kör vi!

/Yasmine

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.