Attacken i Paris får inte skrämma till tystnad

Av: Björn Häger 7 januari 2015

Publicistklubben fördömer på starkaste vis attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris.

Dådet är förfärligt, upprörande och fegt. Och det är ett angrepp på demokratin och det fria ordet. Det värsta som kan hända nu är att det skrämmer andra till tystnad. Terrorister och kriminella ska inte få lära sig att det fria ordet kan tystas med hot om våld.

Attacken är inte bara ett blodigt vansinnesdåd, det är också ett angrepp på demokratin och yttrandefriheten. Därför är det särskilt viktigt att gärningsmännen grips, ställs inför rätta och straffas.

Att direkt efter att tolv personer mördats börja diskutera vilka publiceringar som varit kränkande och därför motiverat attacken riskerar att leda till fel fokus. Ingen publicering kan vara så kränkande att det motiverar tillgripande av våld. Diskussionen om vad som är lämpligt att publicera får aldrig föras med automatvapen. Denna ståndpunkt måste vara absolut.

Världens publicister måste nu visa solidaritet med den drabbade redaktionen och stå upp för demokratin och det fria ordet.

Björn Häger, ordförande i Publicistklubben, 2015-01-07

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.