Dawit Isaak fyller 50 år

Av: PK Västra 25 oktober 2014

Den 27 oktober hålls en kväll om yttrandefrihet, för att påminna om den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak. Just den dagen fyller Dawit 50 år, men han kommer att tillbringa födelsedagen inspärrad i en minimal cell i ett eritreanskt fängelse. Med undantag för ett par dagar i november 2005 har Dawit suttit fängslad sedan den 23 september 2001.

Dawit Isaak är svensk medborgare sedan 1992 och bodde i Lerum innan han återvände till Eritrea i slutet av 90-talet för att vara med och bygga upp Eritreas första oberoende tidning, Setit. Men den eritreanska regimen ogillade tidningens frispråkighet och därför fängslades alla de av Setits medarbetare som inte hann fly.

Under kvällen kommer Björn Tunbäck från Reportrar utan gränser att berätta om Dawit Isaak och om vad som är känt kring hans fall.

Publicistklubben kommer också att dela ut Dawit Isaak-priset. Priset delas ut av Västra kretsen sedan 2007 till någon som verkar i Dawit Isaaks anda. Årets pristagare kommer att delta i ett spännande samtal om arbeta för yttrandefrihet.

Under kvällen blir det också musik med Benyam Lemma, som bland annat skrivit en specialkomponerad sång till Dawit Isaak.

Missa inte detta tillfälle att visa ditt stöd för Dawit Isaak och få möta en inspirerande person som arbetar vidare i hans anda!

Tid: Måndag den 27eoktober kl.18
Plats: JMG i Göteborg (Institutionen för journalistik, medier och kommunikation), Personalmatsalen. Adress: Seminariegatan 1B i Göteborg.
Arrangörer: Publicistklubben, Reportrar utan gränser och Amnesty

Alla är varmt välkomna!

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.