Dawit Isaak-priset 2014 tilldelas Afrah Nasser

Av: PK Västra 27 oktober 2014

Priset tilldelas journalisten Afrah Nasser från Jemen som numera lever med politisk asyl i Sverige. Trots övervakning och hot fortsätter Afrah Nasser kampen för ett demokratiskt Jemen och är med sin blogg en av världens viktigaste röster från Mellanöstern.

– Afrah Nasser bor och studerar i Göteborg, säger Åke Lundgren ordförande i Publicistklubbens västra krets. Hon var den enda kvinnliga journalisten på Jemen Observer men fick inte skriva om politik. Under den arabiska våren 2011 började hon blogga och blev snabbt uppmärksammad av världen stora medier. När reaktionen kom i Jemen befann hon sig i Sverige och kunde inte återvända hem. Hon sökte och fick politisk asyl, men har fortsatt att blogga sedan dess. Eftersom hon har kvar sitt stora nätverk ger hon en bild från Jemen som annars inte skulle nå omvärlden.

Dawit Isak-priset är ett stipendium på 10 000 kronor, och har sedan 2007 delats ut på samma datum varje år, nämligen på Dawit Isaaks födelsedag den 27 oktober.Priset tilldelas personer eller organisationer som verkar i Dawit Isaaks anda för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter.

Publicistklubbens Västra Krets
Göteborg den 27 oktober 2014
Åke Lundgren, ordförande

LIVE: Just nu pågår en kväll för yttrandefrihet och utdelning av priset.

 

Tidigare pristagare: Vansessa Berhan 2013, Meron Estefanos 2011, Esayas Isaak 2010, Stiftelsen Expo 2009, Norska radiostationen DVB – Democratic Voice Burma 2008 och Reportrar utan gränser 2007.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.