Dawit Isaak-priset till Meron Estefanos

Av: PK Västra 7 november 2011

Journalisten Meron Estefanos mottog under måndagskvällen Dawit Isaak-priset av Publicistklubbens västra krets. Med sina radiosändningar som når hela vägen till Eritrea ger hon röst åt den fängslade och tystade journalisten Dawit Isaak.

Publicistklubbens Västra Krets har sedan 2007 varje år i delat ut ett särskilt Dawit Isaak-pris till enskilda eller organisationer som verkar i Dawit Isaaks anda för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter.
Årets pristagare är debattören, människorättsaktivisten och journalisten Meron Estefanos som är programledare på radiostationen Voice of Maselna Delina. Programmen görs på tigrinska, sänds från Stockholm och når Eritrea via kortvåg.
Meron Estefanos med sin eritreanska bakgrund har genom åren har fört en envis kamp för mänskliga fri- och rättigheter och för en frigivning av den svensk-eritrianske journalisten Dawik Isaak. Vid flera tillfällen har hon blivit hotad och trakasserad av regimtrogna exileritreaner i Sverige. Så sent som på Bok- och biblioteksmässan i september i år blev Meron Estefanos utsatt för ett dödshot efter en debatt som uppmärksammade tioårsdagen av fängslandet av Dawit Isaak.

– Meron Estefanos har arbeta mycket hårt för att belysa Dawits Isaaks situation och arbetar också hårt för att få honom fri, säger Åke Lundgren, ordförande i PK Väst.
– Hon belyser på ett modigt och förtjänstfullt sätt situationen i Eritrea och hur exileritreaner har det i här i Sverige.

Meron Estefanos fick priset på måndagkvällen under ceremoni i Kulturhuset i Stockholm i samband med Publicistklubbens möte.
– Jag vill tacka PK-väst för denna fina utmärkelse. Dawit Isaak har suttit fängslad alldeles länge utan kontakt med vare sig sin familj eller vänner, säger säger Meron Estefanos.
Hon fortsätter:
– Vi måste alla fortsätta i Dawits anda och belysa de orättvisor som han utsätts för varje dag. Arbetet också måste fortsätta att jobba för Dawits frigivning. Detta trots att vi har många regimanhängare emot oss. Detta är ett pris som många förtjänar speciellt alla de jobbar hårt för att få Dawit fri.
– Jag hoppas att Dawit kan få fira sin födelsedag tillsammans med sin familj nästa år.

Prismotiveringen:
Meron Estefanos radiostation Voice of Meselna Delina manar till motstånd och informerar om grundläggande mänskliga rättigheter.
Hennes medverkan i debatter och demonstrationer kastar ljus över fängslade landsmän och deras öde i hemlandet.
Hon kastar ljus över exileritreaners situation i Sverige
Hon kastar ljus över situationen i Eritrea.
Hon kastar ljus över Dawits Isaaks situation, informerar, bildar opinion och är i frontlinjen i kampen för att få Dawit Isaak fri.

Meron Estefanos är opinionsbildare, debattör, människorättsaktivist, journalist och programledare på radiostationen Voice of Meselna Delina, som från Stockholm sänder på tigrinska och som med kortvågssändningarna når Eritrea.
Hon är också aktiv i människorättsorganisationen EMDHR, Eritrean Movement for Democracy and Human Rights.

Prissumman för Dawit Isaak-priset är 10 000 kronor.

Tidigare pristagare:
2007 Reportrar utan gränser
2008 Den norska radiostationen Demokratic voice of Burma
2009 Stiftelssen Expo
2010 Esayas Isaak

Publicistklubbens Västra Krets

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.