Dyster realism

Av: Ola Henriksson 5 december 2011

Vi filade länge på rubriken. Drakarnas död klingar väl, men löpet ska ha täckning. Vi prövade med kris, kamp och drift i olika variationer, med och utan frågetecken. Men det stannade här: Drakarna bantar. Om det säljer vet vi inte, men det är krass realism. Tyvärr.

Stockholmstidningarna ska dra ner 300 tjänster, enligt Resumé. Kan det verkligen ske utan stora kvalitetsförluster? Pressen har skämt bort sina läsare med gratisgodis på nätet. Kan de börja ta betalt för nyheterna nu?

Redaktionerna har alla olika strategi. Aftonbladet satsar på webben, Dagens Nyheter på pappret. Båda kvällstidningarna tjänar pengar men bromsar krafigt i alla fall. Bara Dagens Industri expanderar. Och ingen har löst lönsamhetens gåta, nu när gamla affärsmodeller inte funkar längre. För det är annonsörerna som flyr pressen, inte läsarna i första hand.

Kom till PK den 5/12 och fråga de fem stora tidningsbossarna om framtiden. Hur många dagstidningar har Stockholm plats för? Gunilla Herlitz på DN har tidigare sagt att fyra stora tidningar inte kan överleva. Vem ska bort? Hur ska pressen tjäna sina pengar i framtiden? Hur ser de nya affärerna ut – och vilka är framtidens publicister?

/Ulrika Knutson
ordförande Publicistklubben

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.