Emma Leijnse tilldelas Guldpennan 2018

Av: PK Södra 22 november 2018

Emma Leijsne. Foto: PK Södra

Publicistklubbens pris Guldpennan tilldelas 2018 Emma Leijnse, reporter på HDSydsvenskan, med motiveringen:

För sin initierade skildring av en av vår tids största samhällsförändring i Sverige – den där kvinnor nu är på väg att få bättre utbildning och lägre arbetslöshet än män. Och även för hennes personliga texter om hur förmågan att använda språket är nyckeln till makt.”

Guldpennan instiftades vid Publicistklubbens hundraårsjubileum 1974 och tilldelas årligen ”en person som i sin journalistiska yrkesutövning värnar om det svenska språket”. Juryn består av samtliga kretsordföranden samt ledamöter från PK Stockholm. Förutom själva pennan utdelas en prissumma på 15 000 kronor.

Ordföranden för PK Sverige, Anna Hedenmo, säger följande om årets Guldpennan-mottagare:

– Att ge årets Guldpenna till Emma Leijnse känns rätt på alla sätt. Emma är en skicklig stilist som granskar ett av våra viktigaste och mest underbevakade politikområden – skolan. Hon är en hängiven och ständigt nyfiken skribent som skildrar utbildningsfrågor ur många olika perspektiv, till exempel klass och kön.

Tidigare års mottagare inkluderar, i urval, Sara Meidell (2017, Västerbottens-Kuriren), Matilda Gustavsson (2016, DN), Niklas Orrenius (2012, då vid Expressen) och Maciej Zaremba (2010, DN). Förra gången en medarbetare vid Sydsvenska Dagbladet mottog Guldpennan var 2005 och prismottagaren var Karen Söderberg.

Kontakt: Clas Barkman. Prisansvarig PK Sverige. 070-6201071

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.