Grattis! Vinnaren av Silversleven 2020

Av: PK Norra Norrland 20 juni 2021

ev. bild

PK-medlemmar,

På lördagen avslöjade vi att Folkbladet och journalisten Camilla Stenlund tilldelas Silversleven 2020 för sin granskning "Håll käften och lyd". Motiveringen lyder:

”Folkbladets reporter Camilla Stenlund la örat mot arbetsgolvet, lyssnade till historier om chefer som trakasserar, mobbning, svartlistning och utköp och hörde en större berättelse om Skellefteå kommun som arbetsgivare. Hennes artiklar satte siffor på utköpen, grävde fram statistiken bakom berättelserna och visade att vittnesmålen om en osund arbetsmiljö höll för en faktagranskning. "Håll käften och lyd" lyfte fram arbetsmiljöproblemen i full dager och möjliggjorde samtidigt en ny start och något annat, bättre - ett skolbokexempel på granskande journalistik när den är som allra bäst”.

Stort Grattis säger vi från styrelsen – och önskar samtidigt att vi hade haft slevar till alla nominerade!

Mer om priset: Silversleven delas ut till en journalist i norra Norrland, som på ett eller annat sätt ”rört om” genom sitt arbete. Poängen med ett ganska vitt definierat pris, är att många olika sorters prestationer ska kunna belönas. Det kan handla om ett avslöjande, en väl genomförd serie, ett nytt arbetssätt, eller kanske ett rakryggat ställningstagande som fått betydelse för publicistiken i allmänhet. Juryn består av PK-styrelsens ledamöter som inte får rösta på bidrag från sin egen redaktion. 

De nominerade var: Josefine Holgersson och SVT Umeå som belyser särbehandling i Björklövens ungdomsverksamhet, Camilla Stenlunds och Folkbladets granskning av arbetsmiljön under rubriken ”Håll käften och lyd”,  Maria Dahlgren och Sameradions serie om konflikter mellan rennäring och andra markanvändare, och Jenny Petersson och Ulrika Nohlgren på Norran som avslöjar en jävskultur inom Skellefteå kommun. 

Förra året vann Norrans reportrar Ulrika Nohlgren och Jenny Peterson för sin granskning av Fallet Emmy. Silversleven, tidigare Guldsleven, har Publicistklubben Norra Norrland delat ut sedan år 2015.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.