Gräv om landshövding belönas med Guldsleven

Av: Jakob Kindesjö 7 februari 2020

ev. bild

Publicistklubbens östra krets tilldelar journalisten Lennart Palm utmärkelsen 2019 års Guldslev. Lennart Palm, som arbetar vid Sveriges Radio Kalmar, får priset för sitt avslöjande om landshövdingen i Kalmar län.

Styrelsen motiverar sitt val så här:

"Med ihärdigt grävande och effektfull frågeteknik avslöjar P4 Kalmars reporter Lennart Palm hur landshövdingen Thomas Carlzon på olika sätt kringgått reglerna för anställningar och bland annat anlitat svart arbetskraft på residenset. Arbetet visar på framgången för ett framåtlutat reporterskap samt vikten av att ge granskande journalistik en given plats i lokala bevakningen.”

–  Juryn hade en svår uppgift att välja bland alla starka bidrag men radioreportern Lennart Palms avslöjanden imponerade särskilt. De bjöd många perspektiv och en personlig intervjustil som fångade örat, säger Sofie Lycksell, ordförande i Publicistklubbens östra krets.  

Lennart Palm blev överväldigad över priset när det överlämnades i dag:

– Det var just för att kunna göra jobb som detta om landshövdingen och granska makten som jag en gång blev journalist för 35 år sedan. Energin att fortsätta får sig nu en rejäl boost, säger Lennart Palm.

Utmärkelsen Guldsleven delas årligen ut av Publicistklubbens östra krets till ett jobb som på något vis varit en braständare för debatt eller på annat vis varit journalistiskt utmanande. Det kan bestå av ett avslöjande, en kartläggning, en innovation, ett nytt arbetssätt eller en berättelse.

I området ingår Kalmar, Jönköpings, Östergötlands och Gotlands län. Publicistklubbens medlemmar nominerar bidrag till utmärkelsen.  

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.