Guldpenna till Erik Blix

Av: Björn Häger 8 december 2014

PRESSMEDDELANDE FRÅN PUBLICISTKLUBBEN 2014-12-08

Erik Blix Foto Åsa Stöckel/SR

Foto Åsa Stöckel/SR

 

Publicistklubbens pris Guldpennan tilldelas 2014 Erik Blix, med motiveringen:

Regelbundet häcklar han landets politiska elit med en träffsäkerhet och finess som oftast är mer informativ och alltid mer underhållande än vad politikerna själva åstadkommer.

Erik Blix tar emot priset och intervjuas i samband med Publicistklubbens debatt i Kulturhuset, Stockholm, klockan 18.30 måndagen den 8 december 2014.

– Erik Blix är en sällsynt begåvad mångsysslare och stilist. Han är vass och smart i sin satir och så nära man kan komma ett svenskt svar på Jon Stewart. Erik Blix är en mycket värdig mottagare av årets guldpenna, säger Publicistklubbens ordförande Björn Häger.

– Guldpennan är stilisternas pris. Och det är särskilt roligt att i år lyfta fram en stilistiskt skicklig satiriker och påläst publicistisk humorist. Satiren är en svårbehärskad, viktig och populär genre som ofta glöms bort i den publicistiska diskussionen. Vi hoppas att priset kan signalera att satiren och humorn ska tas på allvar och har en självklar roll på den mediala scenen, säger Björn Häger

– Programlederi är i högsta grad stilistik att lyfta fram och belöna. Denna journalistiska konstform behärskar Erik Blix till fullo, bland annat när han leder P4 Extra Helg, ett av SR:s mest avlyssnade proram.

Pressbilder finns hos SR:

http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3451432_1280_2048.jpg

(Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio)

Mer information:

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2938&grupp=21081&artikel=6039987

Bakgrund, om Erik Blix:

Erik Blix har jobbat med journalistik, satir, komedi och underhållning på de mest skiftande sätt och i de mest skiftande sammanhang och kännetecknade för hans stil är att han alltid lyckas få till rätt tonträff i sin satir, till innehåll och tilltal. Ett av många uppdrag har varit att programleda P4 Extra Helg, ett av Sveriges Radios mest avlyssnade och populära program.

Blix var grovkornig som lebemannen Ernst Lucidor von Schinkel, förfinat finurlig som redaktör för Grönköpings veckoblad, traditionellt rolig i tv-underhållning som ”Detta har hänt” och ”Blix från klar himmel”, komisk i rena farser, och rent karl-gerhardsk när han skrivit och framfört kupletter.

När han i Godmorgon Världens satirinslag Public Service häcklar makten är han syrlig och vass, men aldrig taskig. Han blandar perspektiv och tar vara på kontraster och är aldrig trivial. Det finns alltid ett stråk av humanism i Eriks satir.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.