Iran bör genast släppa de gripna journalisterna

Av: PK Stockholm 29 september 2022

Den iranska regimen bör genast släppa de gripna journalisterna fria och låta dem utföra sina arbeten. Det iranska folket, liksom omvärlden, har rätt att få veta vad som händer i landet, skriver Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg och flera andra publicister i ett upprop.

1) Yalda Moaiery

2) Niloofar Hamedi

3) Iman Behpasand

4) Behzad Vafakhah

5) Ruhollah Nakhaee

6) Alireza Khoshbakht

7) Zahra Tohidi

8) Fatemeh Rajabi

9) Mojtaba Rahimi

10) Majid Tavakoli

11) Marzieh Talaee

12) Masoud Kordpour

13) Khosrow Kordpour

14) Elahe Mohammadi

15) Elnaz Mohammadi

16) Vida Rabbani

17) Hamed Shafiei

18) Ahmadreza Halabisaz

19) Sarvenaz Ahmadi

20) Seyed Hossein Ronaghi Maleki

21) Elmira Bahmani

22) Batol Balali

23) Samira Alinejad

Det är namnen på de minst 23 journalister som gripits under de senaste tio dagarna av landsomfattande protester i Iran. Efter att den unga iransk-kurdiska kvinnan Mahsa Amini dödades i häktet av den iranska sedlighetspolisen har journalister varit ute på gatorna och rapporterat. 

De är iranska journalister som gjort sitt jobb, men också utsatts för midnattsräder med insparkade dörrar, utomrättsliga rannsakningar och gripanden, brutala förhör och beslagtagen utrustning. Det må vara vardag i ett av världens absolut värsta länder för journalister, där det knappt råder någon pressfrihet överhuvudtaget. Men de är likt förbannat övergrepp på allt vad yttrandefrihet och allas rätt till information heter.

När utländska medier och journalister inte är på plats är det lokala reportrar som förmedlar de nyheter vi tar till oss här hemma. I skuggan av nedsläckt internet, blockerade sociala medier och telefonnät, censur och med säkerhetstjänsten i hälarna är de dessa lokala journalister som bevakar utvecklingen i landet åt oss.

Budskapet från den iranska regimen är tydligt. All form av journalistisk bevakning av protesterna är icke önskvärd.

Den iranska regimen bör genast släppa de gripna journalisterna fria och låta dem utföra sina arbeten. Det iranska folket, liksom omvärlden, har rätt att få veta vad som händer i landet.

Texten har publicerats hos Aftonbladet och Expressen.

Av Robert Aschberg

Ordförande, Publicistklubben

Jesper Bengtsson

Ordförande, Svenska PEN

Erik Halkjaer

Ordförande, Reportrar utan gränser

Ulrika Hyllert

Ordförande, Svenska Journalistförbundet

Helle Klein

Ordförande, Sveriges Tidskrifter

Robert Olsson

Vd, Utgivarna

Johan Taubert

Vd, Tidningsutgivarna

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.