Av: Fredrik Nygren 25 februari 2023

Jakob Kindesjö får Guldsleven

Publicistklubbens östra krets tilldelar journalisten Jakob Kindesjö utmärkelsen 2022 års Guldslev.
Jakob Kindesjö, som arbetar vid tidningen Hem & Hyra Östergötland, får priset för sin omfattande granskning av en bransch som hanterar stora affektionsvärden. Styrelsen motiverar sitt val så här:
”Jakob Kindesjö har genomfört en mycket gedigen och berörande granskning av oseriösa
flyttfirmor som trots misskötsel kan fortsätta kassera in skattepengar. I en konstruktiv anda får också läsaren värdefulla råd för hur de ska undvika att råka ut för fuskare i branschen. ”
Det var en enig jury som utsåg Jakob Kindesjö till pristagare, berättar Sofie Lycksell, ordförande i Publicistklubbens östra krets.  
– Granskningen håller en imponerande hög kvalitet i alla dess delar: starka personliga berättelser tålamodsprövande research, politisk ansvarsutkrävande, konstruktiva råd och en smart visuell presentation. Det är också roligt att en tidning vid sidan av de stora mediehusen förmår att leverera undersökande journalistik trots små resurser.
Utmärkelsen Guldsleven delas årligen ut av Publicistklubbens östra krets till ett jobb som på något vis varit en braständare för debatt eller på annat vis varit journalistiskt utmanande. Det kan bestå av ett avslöjande, en kartläggning, en innovation, ett nytt arbetssätt eller en berättelse. I området ingår Kalmar, Jönköpings, Östergötlands och Gotlands län. Publicistklubbens medlemmar nominerar bidrag till utmärkelsen. Hela granskningen finns att läsa här: https://www.hemhyra.se/taggar/fifflande-flyttfirmor/

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.