Jens Mikkelsen får Publicistklubbens Stora Pris

Av: PK Södra 27 april 2018

Publicistklubbens Stora Pris tilldelas 2018 Jens Mikkelsen, med motiveringen:

 

Med sitt levande och precisa språk har hans uthålliga grävande synliggjort missförhållanden i allt ifrån bostadsfifflande till väktarvåld”.

 

 

Jens Mikkelsen är en erfaren och profilerad grävare. Den journalistiska banan inleddes redan under journalistutbildningen i Lund 2004 genom ett riktigt scoop tillsammans med Andreas Persson. Tillsammans hade de nystat upp att fastighetsbolaget MKB hade svartlistat och fört noteringar med nedsättande omdömen om sina egna hyresgäster. Sydsvenskan publicerade artiklarna i början av 2005. Examensuppgiften blev till en karriärstart. Avslöjandena har varit många under åren, däribland ”HSB:s gräddfil” och ”Barnen och vakterna på Malmö C”.

 

 

2013 utkom han tillsammans med journalisten och författaren Katia Wagner med boken ”De förlorade barnen” (Natur & Kultur), om flera hundra ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som försvunnit spårlöst i Sverige medan de varit under svenska myndigheters ansvar.

 

Jens Mikkelsen tar emot priset, som delats ut sedan 1974, och intervjuas i samband med Publicistklubben Stockholms möte i Kulturhuset, Stockholm, Café Panorama, den 28 maj klockan 18.30. Prissumman är på 30 000 kronor.

 

Läs Jens Mikkelsens reaktioner om priset i Sydsvenskans artikel.

 

Kontakt: Clas Barkman, prisansvarig Publicistklubben. 070-6201071. Foto: Emil Langvad (Sydsvenskan).

 

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.