Lägg upp en bild – för Dawit Isaak

Av: Mathias Ståhle 24 maj 2021

ev. bild

Idag, den 24 maj, är det Eritreas självständighetsdag. I samband med det uppmärksammar Publicistklubben tillsammans med flera andra organisationer - som ingår i mediekampanjen för Dawit Isaaks frigivning - hans fall. Det görs i en debattartikel i Expressen och i en digital kampanj som sker under dagen: #dawitisaaksplats.

– Fängslandet av Dawit Isaak är skamligt och står i strid med allt som har med yttrande- och tryckfrihet att göra, säger Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.

Hösten 2001 tystnade den fria pressen i Eritrea. Alla oberoende medier stängdes ner och hundratals personer greps - bland dem flera journalister och oppositionella. En av dem som greps var den svensk-eritreanske journalisten och dramatikern Dawit Isaak.

Sedan dess sitter han fängslad i Eritrea utan rättegång, utan kontakt med omvärlden. I nästan 20 år har han suttit fängslad för att ha gjort sitt jobb i landet som, enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, ligger i botten på listan när det gäller en fri och oberoende press.

Dawit Isaak har blivit en symbol för kampen för yttrandefrihet, men bakom symbolen finns en människa. En människa som har fråntagits rätten till sin frihet. En människa som borde varit här hos oss. Och det är det som Publicistklubben nu vill uppmärksamma genom aktionen som pågår under dagen.

– En regim som som vill tysta det fria ordet genom att fängsla journalister visar svaghet, inte styrka, säger Robert Aschberg.

I aktionen “Dawit Isaaks plats”, som initierats av Reportrar utan gränser, kan den som vill lägga upp filmer och bilder av tomma platser runt om i landet på sociala medier med hashtaggen #dawitisaaksplats. Detta för att visa på alla platser som Dawit Isaak skulle ha kunnat befinna sig på om han inte suttit fängslad. Vi gör det för att lyfta frågan om hur det är möjligt att Dawit Isaak, efter 20 år i fängelse, fortfarande inte är fri. Vi gör det för att visa vår solidaritet -  och vi gör det för att på nytt upprepa kravet om att han måste friges. 

Publicistklubben

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.