Linda Hedenljung får Publicistklubbens Stora Pris 2020

Av: Noa Bachner 11 maj 2020

Östersunds-Postens Linda Hedenljung får Publicistklubbens Stora Pris 2020, med motiveringen: ”Med mod och stor integritet har Linda Hedenljung under flera år granskat den hyllade fotbollsklubben Östersunds FK i sin egen hemstad och avslöjat skumraskaffärerna i skuggan av de sportsliga framgångarna".

Linda Hedenljung har under flera år ihärdigt och påstridigt granskat det kommunala bostadsbolagets Östersundshems före detta vd, Daniel Kindberg, som även varit ordförande i den lokala fotbollsklubben Östersunds FK.

ev. bild

Granskningarna har visat på stora frågetecken för så väl bostadsaffärer som andra uppgörelser i anknytning till Kindberg, Östersundshem och fotbollsklubben, och i kölvattnet har en härva med ekonomisk brottslighet kommit till kännedom. I november 2019 dömdes Kindberg till fängelse av tingsrätten för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Domen är överklagad.

Hennes journalistiska insatser har belönats mångfaldigt – men också framkallat ilska i Östersund där hon och hennes kollegor på Östersunds-Posten under en lång period fick utstå angrepp från så väl Kindberg som upprörda supportrar till fotbollslaget.

– Det är lätt att vara kaxig när man jobbar i stora mediebolag i stora städer. Men det är svårt, och beundransvärt, att vara modig i en mindre organisation i ett mindre samhälle. Linda har visat det modet, säger Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.

De senaste månaderna har Hedenljung skrivit på en bok om hela härvan, men sedan en kort tid tillbaka är hon tillbaka på ÖP:s redaktion.

– Jag blev jätteöverraskad. Jag fick priser i höstas och tänkte att det var “once in a lifetime”, men nu har jag suttit i min egen skrivbubbla i så många månader. Då tänker jag att man har försvunnit ur allmänhetens medvetande, så jag var inte alls beredd på det och blev riktigt, riktigt glad, säger hon. 

– Det har varit en tung period att sitta och skriva i ensamhet och behöva gå tillbaka in i den period då det var riktigt jobbigt på insändarsidorna och jag fick smällar till höger och vänster. Jag måste läsa om allt det där för att det är dags att skriva om det i boken. Nu kommer jag inte att skriva om hatet mot mig i boken, men jag måste läsa om det för att kunna sammanfatta stämningen i stan. Jag satt hela helgen och ögnade igenom elände. Så det här känns bra.

Daniel Kindberg-affären har aktualiserats med tiden och dina granskningar har lyfts fram i takt med det. Hur har din arbetssituation förändrats?

– Vi har blivit fler reportrar som jobbar med det på olika redaktioner, även på nationellt plan finns ett intresse för att granska hur Östersunds FK agerar, eller om Daniel Kindberg dyker upp på en träning. Det har spridit sig och blivit fler som gör jobbet, så på så sätt är inte motståndet mot en enskild person lika tungt. Det har också blivit mer uppmärksammat här i staden, majoriteten har skiftat opinion. Det finns fortfarande de som hatar Östersunds-Posten och blir jättearga så fort vi skriver någonting. Nu senast avslöjade mina kollegor en historia om ett saudiskt företag från Dubai som sponsrar ÖFK. Det blev inte glada miner på alla ställen. Men det har blivit en mer uppskattande stämning kring det jobb vi gör.

I samband med att domen föll mot Kindberg i november har fotbollsklubbens framgångar avtagit ganska dramatiskt också. Har det påverkat förståelsen för ditt och ert journalistiska arbete?

– Lite. Vändningen kom nog till största del när åtalet väcktes. Då kom det fram att Kindberg hade erkänt i tidigare förhör och uppdagades allt fler bevis. Sedan finns det fortfarande en skiktning som är mer “ja, ja, han kanske blev dömd av tingsrätten, men domen har inte vunnit laga kraft, alltså är han inte riktigt dömd än”. Jag skulle säga att det är en fråga som fortfarande delar många, men majoriteten står ändå bakom det jobb vi har gjort. Men det väcker fortfarande mycket känslor.

"Alla lokaljournalister ska ta åt sig"

Hedenljungs bok om Daniel Kindberg, Östersund, fotbollsklubben och den ekonomiska brottslighet som försiggått i bakgrunden var planerad att ges ut under 2021 – men med tanke på den pågående rättsprocessen är det osäkert när hon kan färdigställa den.

– Planen är att den ska komma ut till våren nästa år, men vi vill ha med hovrättsförhandlingen så att vi vet hur domen blir i hovrätten. Men i dagsläget är det inte spikat vilket datum det kan tänkas ske. De bråkar om huruvida det ska bli en hovrättsförhandling. Vi vet inte än. Det skulle kännas fel att ge ut den innan vi vet hur det slutar, säger hon.

– Det är inte en ren sportbok, eller en bok om Daniel Kindberg, eller hans uppväxt, eller så. Det är en slags beskrivning av Östersunds rädsla att dö ut när regementet lades ned, och hur den överlevnadsinstinkten leder in i det som blir ekonomisk brottslighet i ett kommunalt bostadsbolag. Det är både sport och politik, säger hon.

Vad betyder priserna för dig?

– I grund och botten är jag en tävlingsmänniska. Vinna priser vill alla tävlingsmänniskor göra. Men jag känner mig extremt hedrad för att bli framlyft för att jag egentligen bara har gjort mitt jobb, men också lite fundersam. Jag har väl bara gjort det alla gör?

– Men jag tror att alla lokaljournalister i Sverige ska ta åt sig. Det görs fina gräv överallt som inte alltid når nationell nivå. Det kanske handlar om ett kommunalråd som har köpt öl på kontokortet, vilket är fel att göra för kommunens pengar. Men det lyfts inte upp i nationell media. Det kan ändå innebära saker för reportern, som kanske utsätts för hot eller hat eller saker som gör att det är jobbigt att bevaka kommunfullmäktige. Det jag har varit med om tror jag absolut att många lokaltidningsreportrar får känna på. Att man har ont i magen när man hämtar barnet på förskolan för att den man granskar har barn på samma skola. Jag blir extra stolt för att jag tänker att vi alla ska ta åt oss av det här. Att man stärks och tänker att jag ska gräva, jag ska inte backa undan.

Publicistklubbens Stora Pris är den goda journalistikens pris. Det tilldelas en eller flera personer som under lång tid har hållit hög klass i sin gärning.
Priset har delats ut sedan 1974.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.