LIVE: PK-debatt 15/2: Häng ut dem – eller?

Av: Noa Bachner 15 februari 2021

Publicistklubben debatterar namnpubliceringar

”Lyssna, jag är inte perfekt”, skriver Yasin Byn på Instagram.

Med avstamp i rapporteringen om den brottsmisstänkte artisten tar vi oss an en publicistisk klassiker: Namn- och bildpubliceringar. 

Finns det en perfekt princip? Ämnet ser mer aktuellt ut än någonsin tidigare. Medielandskapet drar åt olika håll. Medan sociala medier och nya plattformar lever sitt eget liv är publicisters uppdrag att fatta självständiga utgivningsbeslut.

Men gör man det?

Dras traditionella medier med i ”alla vet ändå”-stämningen, eller klarar man att hålla emot opinionen och fatta oberoende publiceringsbeslut – där det ibland finns ett allmänintresse som gör det befogat att publicera namn och bild och ibland varken eller?

Hur resonerar publicisterna och hur förklarar man sina beslut för en förvirrad publik?

Först publicerade inga traditionella medier Yasin Byns namn i anslutning till det kidnappningsdrama som varit fokus för rapporteringen om honom under vintern. När han sedan gick ut och menade att han var oskyldig på Instagram tog flera medier beslutet att namnpublicera.

Varför?

Och hade man tagit lika mycket hänsyn från start om Carola kidnappat Charlotte Perelli?

I panelen:

Martin Schori, nyhetschef Aftonbladet

Daniel Nyhlén, publisher Stoppa pressarna

Henrik Eriksson, chefredaktör Nyheter24 

Charlotta Friborg, programchef SVT


Debatten leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg och hålls på Kulturhuset, restaurang Panorama. 

Hela debatten livesänds via Publicistklubbens Facebooksida. Sändningen går även att följa via Publicistklubben.se måndagen den 15:e februari, kl. 18.30.

På grund av rådande pandemi och Folkhälsomyndighetens rekommendationer tar vi inte emot publik på plats till den här debatten, utan hänvisar till sändningen på Facebook och publicistklubben.se.

Kommentera gärna och ställ frågor i chatten på Facebook eller till vårt Twitter-konto: @PK_Stockholm.

Sändningen går också att se i efterhand.

Vänliga hälsningar,
Publicistklubben

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.