Manifestation för de svenska journalisternas frigivande 7 oktober i Stockholm och Göteborg

Av: Ola Henriksson 4 oktober 2011

Regeringen måste agera kräver Reportrar utan gränser, Svenska PEN, Publicistklubben och Journalistförbundet.

Manifestation för pressfrihet och de svenska journalisternas frigivande ur etiopiskt fängelse med Reportrar utan gränser, Svenska PEN, Publicistklubben, Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, bildbyrån Kontinent, magasinet Filter och organisationen Free the Swedish Journalists Johan Persson & Martin Schibbye.

Fredag 7 oktober 17.00 på Södermalmstorg (Stockholm) och Kungsportsplatsen (Göteborg)

1) Vi kräver att regeringen ger fallet högsta politiska prioritet
2) Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt måste offentligt ställa sig bakom Johan och Martin
3) Vi kräver att frågan tas upp på internationell nivå

Alla som ställer sig bakom våra krav ombeds att skriva på namninsamlingen på www.ipetitions.com/petition/freejohanandmartin och inbjuds till manifestationen på fredag. Namninsamlingen kommer att lämnas till UD.

Läs mer:

Bakgrund

Den 1:a juli, 2011 greps de två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye av etiopiska styrkor i Ogaden-provinsen i Etiopien. Sedan dess har de suttit fängslade. Mot sitt nekande ska de nu ställas inför rätta i Addis Abeba den 18 oktober, åtalade bland annat för att ”understödja terrorism”. De bägge svenskarna har erkänt att de via Somalia tagit sig in olagligt i landet, men förnekar alla former av terroristbrott.

Den 25:e september 2011 startades gruppen Free the Swedish Journalists Johan Persson & Martin Schibbye av vänner och kollegor till Johan och Martin. Vi vill visa att vi är många som tycker att detta fall inte ges den prioritet det behöver. Vi ville först ge den tysta diplomatin en chans men nu har det visat sig att detta inte fungerat och med Dawit Isaaks fall i åtanke är det nu hög tid för regeringen att använda andra redskap för att säkra Johan och Martins frigivning.

Vår grupp kräver av den svenska regeringen att de öppet ska visa sitt stöd för det viktiga jobb frilansjournalister, som Johan och Martin, utför. Regeringen måste ta sitt ansvar och agera till förmån för Johan och Martins medborgerliga rättigheter, som granskande journalister. Det är ytterst viktigt att journalister, som tar risker för att rapportera från utsatta områden, känner att de har UD och Sveriges regering på sin sida. Vi kräver också att den etiopiska regeringen ska respektera yttrande- och pressfrihet, och omedelbart släppa de två journalisterna.

Inte ensamma

Johan och Martin är inte ensamma. Etiopien har satt i system att angripa pressfriheten och fängsla journalister. I september 2011 greps fler reportrar och en flydde från landet.

Ogaden-provinsen är stängd för journalister och hjälporganisationer, men Johan och Martin ville ha tillgång till att intervjua lokalbefolkningen om påstådda kränkningar av mänskliga rättigheter i området. Det enda sättet, som undersökande journalist, att komma in i Ogaden är att använda de möjligheter som står till förfogande. Månader av noggranna förberedelser hade gjorts inför resan.

Ursprunget till deras intresse för detta område kommer från vittnesmål och berättelser av flyktingar, som Johan har träffat under tidigare uppdrag i bland annat Kenya och Sudan. Flyktingar från Ogaden-området vittnade om våldtäkter, mord och rensning av byar – vittnesmål som stöds av rapporter från exempelvis Human Rights Watch.

Johan och Martin drivs av ett starkt socialt engagemang och av att föra de svagas talan. Nu är tiden inne att vi för deras.

Vi hänvisar till Artikel 19 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

”Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.”

Organisationen Free the Swedish Journalists Johan Persson & Martin Schibbye

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.