Manifestation till stöd för fängslade journalister i Iran

Av: PK Stockholm 12 december 2022

Den 16 december är det tre månader sedan 22-åriga Mahsa Jina Amini dog efter att ha blivit gripen av moralpolisen i Iran. Det ledde till den största protestvågen som skakat Iran på flera år.

Tusentals har gripits och flera hundra dödatsDet har också lett till att journalister, som bevakat demonstrationerna, gripits. Just nu sitter minst 47 journalister och många författare fängslade i Iran. 

– Mördarna i den iranska regimen och deras hantlangare bör ställas inför rätta i internationell domstol. Över tid kommer de inte att lyckas kväsa det fria ordet, säger Robert Aschberg, ordförande för Publicistklubben.

Flera riskerar dödsstraff. Internet och meddelandeappar är i stort sett helt blockerade och strikt censur råder. Att hindra journalister från att göra sitt jobb är ett övergrepp på press- och yttrandefriheten och allas rätt till information.

– Iran var redan tidigare ett av världens absolut värsta länder för journalister, författare och poeter. Särskilt för kvinnor, och de senaste tre månaderna har landet förvandlats till ett yttrandefrihetens helvete. Låt oss inte glömma dem som riskerar allt för det fria ordet i Iran, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, Sverige.

För att visa de fängslade journalisterna vårt stöd organiserar vi en solidaritetsmanifestation den 16 december kl 12.00 på Norrmalmstorg i Stockholm. 

Manifestationen sker i samarbete med Amnesty, Journalistförbundet, Publicistklubben, Tidningsutgivarna, Svenska PEN och Författarförbundet.

Talare

Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser, Sverige

Parvin Ardalan, journalist och författare

Fakhri Barzandeh, författare

Kurdo Baksi, författare och samhällsdebattör

Namdar Nasser, författare Författarförbundet

Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben

Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN

Saied Tagavi, projektledare Facklig plattform Iran

Parisa Liljestrand, kulturminister (m)

Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson (c)

Jakob Risberg, utrikespolitisk talesperson (mp)

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.