Maria Ressa tilldelas Publicistklubbens pris 2020 till Anna Politkovskajas minne

Av: Noa Bachner 17 juni 2020

Publicistklubbens pris 2020 till Anna Politkovskajas minne går till den filippinska journalisten och publicisten Maria Ressa.

Prismotiveringen lyder: ”För hennes mod att stå emot en korrupt president och för att hon trots stora personliga risker fortsätter att stå för journalistikens viktigaste princip: en fri och oberoende granskning av makten.”

Priset till Anna Politkovskajas minne delas ut “till en journalist som i sitt arbete utmärkt sig i försvaret av yttrande- och tryckfriheten”.

Det utdelades första gången 2007, året efter mordet på Anna Politkovskaja.

– Maria Ressa är en självklar mottagare av årets pris till Anna Politkovskajas minne. Genom hennes arbete påminns vi om varför journalistiken behövs. I det pågående krig mot pressfriheten som president Duterte för har hon blivit den tydligaste måltavlan. Trots det fortsätter Maria Ressa stå för press- och yttrandefrihet, säger Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.

Filippinernas president Rodrigo Duterte har fört en kamp mot journalister, men har ett särskilt horn i sidan till redaktionen för Rappler, och dess grundare Maria Ressa, som i veckan dömts till fängelse i mellan sex månader och sex år, för “förtal på nätet”.

– Maria lever under ständigt beskydd sedan många år. Hon har utstått dödshot och hot om sexuellt våld, stått emot trollarméer och trakasserier, men framförallt åtalats vid elva tillfällen sedan, i uppenbara försök från presidenten att skrämma och hindra Maria och Rappler från att sköta sitt journalistiska uppdrag. Ändå fortsätter hon sitt viktiga uppdrag, säger Anna Gullberg, ansvarig för Publicistklubbens internationella kontakter.

Maria Ressa dömdes för en artikel hon inte skrivit, och för att ha brutit mot en lag som kom först två år efter publiceringen. Tidningen Reppler har granskat presidentens maktutövning, och domen, som kritiserats av flera pressfrihetsorganisationer, är att betrakta som en attack
på pressfriheten. Hur långt fängelsestraff det blir har ännu inte meddelats.

Maria Ressa är huvudtalare på Gräv i Borås i höst, och Publicistklubben uppmärksammar henne i samband med det:

– Maria är en av vår tids viktigaste röster för fri och oberoende journalistik. Vi blev mycket glada över att just hon tilldelas priset och självklart välkomnar vi Publicistklubben att tilldela Maria Ressa sin utmärkelse i samband med Grävseminariet, säger Fouad Youcefi, ordförande för Föreningen Grävande Journalister.

– Nu är det oerhört viktigt att journalistvärlden sluter upp bakom Maria Ressa. Jag fortsätter att hoppas på att vi ska få höra henne tala i september, som planerat, säger Hanna Grahn, årets Grävgeneral.

För frågor kontakta:
Anna Gullberg
070-229 51 35
anna.gullberg@publicistklubben.se

Nomination in English:
Publicistklubbens prize 2020 in memory of Anna Politkovskaja is awarded Filipino journalist and publisher Maria Ressa:

“For her bravery to stand up against a corrupt president and despite great personal risks tirelessly continuing to practice the most important principle of journalism: a free and independent investigation of power.”


Tidigare pristagare
2019 -
2018 Daphne Caruana Galizia (postumt)
2017 Gui Minhai
2016 Can Dündar och Erdem Gül
2015 Khadija Ismayilova
2014 Abdullahi Hussein
2013 Michail Afanasiev
2012 Johan Persson & Martin Schibbye
2011 Fredrik Gertten
2010 Amun Abdullahi Mohamed


Publicistklubbens främsta uppgift är att slå vakt om tryckfriheten och yttrandefriheten.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.