Något är ruttet i staten Turkiet

Av: Björn Häger 7 maj 2016

På måndag 16 maj kommer vi att dela ut Publicistklubbens yttrandefrihetspris till de turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül. Igår dömdes de till fem års fängelse. Någon försökte mörda Dündar utanför rättssalen. Deras brott: att i sin tidning-1050655864 Cumhuriyet ha avslöjat turkisk vapensmuggling till Syrien. Enligt domstolen har det varit att röja statshemligheter.

Domen drar skam över Turkiet och är en ytterligare bekräftelse på hur landets ledning försöker tysta sina kritiker.

Vi hoppas att Dündar och Gül, trots domen, kan komma till Stockholm för att ta emot Publicistklubbens pris. Och vittna om tillståndet för det fria ordet i Erodgans rike.

Vid den debatt som följer efter prisutdelningen medverkar bland andra utrikesminister Margot Wallström. En ofrånkomlig fråga är: Vad gör Sverige – och EU – för att markera mot den hotade yttrandefriheten i Turkiet?

Välkommen till årets kanske mest angelägna pk-debatt. Vi tror att många vill komma och har därför bytt till en större lokal i Kulturhuset.

Björn Häger, ordförande Publicistklubben

Not: Se särskild inbjudan nedan om tider och lokal.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.