Niclas Hammarström får Publicistklubbens Stora pris

Av: PK Stockholm 20 maj 2022

Publicistklubbens Stora pris 2022 går till fotografen Niclas Hammarström. Det är första gången en fotograf tilldelas priset.

– Det är verkligt glädjande att vi kunnat ge vårt stora pris till en fotograf, vars bilder haft stor betydelse och berört många människor in i hjärteroten, säger Robert Aschberg, Publicistklubbens ordförande.

Niclas Hammarström tilldelas priset med följande motivering:

Fotograf Niclas Hammarström tilldelas Publicistklubbens Stora pris 2022 för sina bilder som under många år format vår världsbild och bränt sig fast på näthinnan. Fotografierna berättar om den lilla människan i det stora skeendet. Skoningslöst, men med omsorg för de utsatta. Hans kamera har fångat allt från skräcken på Utøya till ensamma flyktingbarn på ett tåg ut ur krigets Ukraina.

– Jag är väldigt glad för att jag får det här priset. Det är otroligt hedrande eftersom det inte är ett enskilt jobb som prisas, utan en hel yrkesgärning, det arbete jag utfört under många år, säger Niclas Hammarström själv.

Publicistklubbens vice ordförande Anna Gullberg konstaterar att detta är första gången Publicistklubbens Stora pris går till en fotograf.

– Men inte den sista hoppas jag. Årets pristagare har en unik journalistisk blick, och ett mod som få andra, vilket resulterat i oförglömliga bilder från händelser i historien, från Utöya till krigets Ukraina, säger hon.

Publicistklubbens Stora pris instiftades 1974. Det tilldelas en eller flera personer som under lång tid har hållit hög klass i sin journalistik. Mottagaren får ett diplom samt 30 000 kronor.

Niclas Hammarström mottar priset på PK-debatt i Kulturhuset i Stockholm måndag 23/5.

Publicistklubbens arbete möjliggörs av er medlemmar. Inte medlem? Här kan du ansöka.

Niclas Hammarström tar emot priset på PK-debatt 23/5

Av: PK Stockholm 20 maj 2022

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.