Nu måste vi prata om textreklamen!

Av: Martin Schori 15 april 2016

Seminarie i Stockholm om gränsdragningen mellan oberoende journalistik och redaktionell information som kan gynna kommersiella intressen.

Gränsdragningen mellan å ena sidan oberoende journalistik och å andra sidan redaktionell information som riskerar att alltför mycket gynna kommersiella intressen – och därmed trovärdigheten – har alltid diskuterats. Den ställer i dag, än mer, journalister och utgivare, inför svåra beslut och utmaningar.

Vi har riktlinjer om textreklam, men hur hanterar vi frågan i praktiken? Kan vi, vill vi, vågar vi, diskutera detta i en tid när vi samtidigt vet att affären är pressad? Hur förhåller vi oss till annonsörer och läsare? Vad händer med trovärdigheten om det – medvetet eller omedvetet – sker en sammanblandning av journalistiken och de intressen vi ska granska?

Pressens Samarbetsnämnd – som representerar Journalistförbundet, Publicistklubben, Sveriges Tidskrifter och TU – har inlett en förutsättningslös diskussion om denna viktiga fråga och bjuder in till det första av tre seminarier om textreklam som genomförs under året. Välkomna!

Medverkande:

  • Pia Ljungkvist, chefredaktör Aller Media
  • Niclas Breimar, tidigare chefredaktör Mitti-tidningarna
  • Helene Petersson, riksdagsledamot Socialdemokraterna
  • Martin Schori, journalist och författare
  • Caroline Cederquist, nyhetschef DN Stockholm.
  • Moderator: Ola Sigvardsson, Allmänhetens Pressombudsman

När? Fredag 22 april klockan 09.00 – 10.00 (frukostmacka från 08.30)
Var? Vasagatan 50, Stockholm
Hur? Anmäl ditt intresse senast 15 april till textreklam@sjf.se. Uppge vilken av organisationerna inom Pressens Samarbetsnämnd – Journalistförbundet, Publicistklubben, Tidningsutgivarna eller Sveriges Tidskrifter – du tillhör. Eller anmäl dig även om du inte tillhör någon av organisationerna, men ändå är intresserad. Du kommer att få bekräftelse per mejl om du fått plats på seminariet.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.