PK-pristagare gripen i Kina – igen

Av: Martin Schori 22 januari 2018

Den svenske medborgaren Gui Minhai kidnappades den 16 oktober 2015 på en semesterresa i Thailand och satt i fängelse över två år. Han släpptes i oktober förra året men har haft de kinesiska myndigheternas öga på sig sedan dess.

Nu har han gripits igen. Hans dotter berättar för New York Times att tio civilklädda poliser tog Gui Minhai när han befann sig på ett tåg på väg mot huvudstaden Peking för att få vård på Sveriges ambassad. Allt framför ögonen på två svenska diplomater.

– Det är naturligtvis oacceptabelt att en svensk medborgare, som dessutom står upp för yttrandefrihet och fri publicistik, trakasseras av den kinesiska regimen. Jag förutsätter att svenska myndigheter agerar snabbt och resolut, säger Publicistklubbens ordförande Anna Hedenmo.

Gui Minhai var innan han fängslades en av Hongkongs viktigaste och mest utmanande förläggare. Han drev förlaget Mighty Current Media och gav ut kritiska och politiskt känsliga böcker, ofta om kommunistpartiets ledare. Temat var inte sällan de skandaler som följde i den ekonomiska boomens spår. Böckerna, som utmanade kinesiska tabun, blev populära i Hongkong men förbjudna i Kina.

År 2017 tilldelades han Publicistklubbens pris till Anna Politovskajas minne.

Prismotiveringen löd: ”För att han, trots personlig risk, har visat stort publicistiskt mod och utmanat den kinesiska regimens snäva politiska agenda.”

– Gui Minhai har stått upp för publicistisk frihet och utmanat regimens försök att skrämma till tystnad. Med vårt pris till Anna Politovskajas minne vill Publicistklubben visa vårt stöd till Gui Minhai och hans kamp för mänskliga rättigheter i Kina. Regimens skandalösa behandling av Minhai måste fördömas med kraft och ges betydligt större uppmärksamhet, sa Publicistklubbens ordförande Björn Häger vid prisutdelningen.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.