PK Södra: Bevakning byggd på fördomar?

Av: Ola Henriksson 23 oktober 2009

Publicistklubben Södra bjuder in till debatt den 26 oktober med avstamp i Gellert Tamas bok om de apatiska barnen. Bevakning byggd på fördomar?

I panelen:
Gellert Tamas, journalist och författare. 2002 utkom hans bok ”Lasermannen – en berättelse om Sverige”. I höst är han aktuell med ”De apatiska – om makt, myter och manipulation”. Artiklar om tamas bok i SvD, DN, Sydsvenskan och HD.
Martin Jönsson, redaktionschef på Svenska Dagbladet som hösten 2005 var tidigt ute och rapporterade att barnen kunde vara förgiftade. SvD har i efterhand kritiserats för publiceringarna.
Johan Rahm, presschef på Migrationsverket.
+ ev. ytterligare gäst

I början av 2000-talet rapporterade svenska medier om ett nytt fenomen: barn i asylsökande familjer drabbades av apatiliknande tillstånd. En nationell debatt utbröt kring hururvida barnen var sjuka eller inte.
Hösten 2009 är debatten igång igen. Den här gången utlöst av Gellert Tamas 600-sidiga reportagebok, en skildring som har mött starka reaktioner.
PK Södra vill debattera hur media har bevakat såväl de apatiska barnen som Gellert Tamas bok. Varför är det så svårt att bevaka frågor kring asyl?
Debattledare: Peter Palmkvist, TT, och Charlotte Ågren, HD.

I heta stolen: Lars Yngve, redaktör för Nya Upplagan, en gratistidning om kultur som sedan fyra år tillbaka görs i Ystad. Lars Yngve lyckas få kända skribenter att skriva gratis för tidningen, bl.a. Noam Chomsky och Susanna Alakoski. Vi vill veta hur han gör.

Måndag 26 oktober på Café Rasoir (en trappa upp), Norra Vallgatan 62 – vid Centralstationen i Malmö. Mingel från 18.00, mat 18.30.

Anmälan till middag, 165 kronor, senast torsdagen 22 september. Anmäl via mejl till Charlotte Ågren
Ni som inte vill äta – kom direkt till debatten 19:30. Välkomna!

Höstens sista debatt måndagen den 7 december.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.