Av: PK Södra 31 januari 2022

När och var: Tisdagen 1 februari 18:00 via Facebook Live/Youtube.

PK Samtal: Det våras för arkitekturjournalistiken

Stadsutveckligs- och arkitekturfrågor har blivit allt mer framträdande både inom politiken men även som ämne för journalistisk rapportering. På Facebook finns grupper som Arkitekturupproret som alstrar debatt om arkitektonisk utformning i olika kommuner. Hur skildras olika intressen i arkitekturdebatter? Hur kan man granska utformningen av hur det offentliga rummet se ut när ämnet är gränsöverskridande med ekonomi, politik, samhälle och kultur? PK Södra gästas av Mark Isitt som skriver om stadsutvecklingsfrågor i Göteborgs-Posten och leder Stadsinspektionen på SR samt programleder "Grand designs Sverige" på TV4 och Sydsvenskans biträdande kulturchef Julia Svensson som tidigare var chefredaktör på Tidskriften Arkitektur. Samtalet leds av Csaba Bene Perlenberg.

Nyfiken på: Marianne Gram (Hemmets Journal)

I skuggan av den pågående pandemin firade Hemmets Journal sitt 100-årsjubileum under 2021. Hur tar sig en av veckotidningsvärldens äldsta och mest framgångsrika titlar vidare in i framtiden? Finns det en framtid för veckotidningsgenren? Chefredaktör tillika förlagsdirektör Marianne Gram, med ett förflutet på danska Politiken och Ekstra Bladet, samtalar med Thord Eriksson.

PK Samtal: Karin Ericson

Häromveckan prisades Karin Ericson för sin gärning som mat- och dryckesskribent av Sällskapet Malmö Akvavit vid Skånska Gastronomigalan. Med motiveringen "Som en virvelvind med klang i både penna och glas har Karin Ericson blåst in över det skånska matlandskapet. Med en skön och chosefri tonträff och på ett sätt som berikar och berör har Karin vitaliserat skånskt mat- och dryckesjournalistik" fick hon motta ett stipendium för sin yrkesmässiga passion för den skånska matscenen. Karin Ericsonvars texter kunnat läsas i exempelvis Nöjesguiden, Metro, Galore Weekend med flera, gästar PK Södra för att samtala med Csaba Bene Perlenberg om journalistik som berör livets goda. Hur jobbar hon och hur förmedlar man smakupplevelser till läsare?

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.