PK Södra startar Kim Wall Memorial Seminar

Av: PK Södra 31 maj 2018

Foto: Tom Wall.

PK Södra startar Kim Wall Memorial Seminar

Publicistklubben Södra tillkännager att föreningen under en treårsperiod kommer att arrangera ett årligt återkommande evenemang i Malmö till minne av journalisten Kim Wall och hennes gärning. Arrangemanget kommer att gå under namnet ”Kim Wall Memorial Seminar”.

 

I samarbete med Kim Walls minnesfond och med stöd av KvP/Expressen, Sydsvenskan/HD och Trelleborgs Allehanda

Seminarieserien genomförs i samarbete med The Kim Wall Memorial Fund, med familjen Walls godkännande och stöd, och möjliggörs tack vare ekonomiskt stöd från Kvällsposten/Expressen, Sydsvenska Dagbladet/Helsingborgs Dagblad och Trelleborgs Allehanda. Även PK Södra är delfinansiär. Satsningen omfattar tre seminarier under tre år.

 

Syftet är att tillgängliggöra det journalistiska arbete som vinnaren av det årliga Kim Wall Memorial Fund-stipendiet producerar efter avslutad reportageresa. Vinnaren bjuds därefter till Sverige för en föreläsning om sitt arbete, sin process och om slutmaterialet. Beroende på vinnarna kan det alltså bli tal om föreläsningar om färdiga tidningsartiklar, radiodokumentärer, filmer, böcker, fotografi, VR eller någon form av blandning. Samtidigt kommer föreläsningarna inte främst handla om slutprodukten utan om just den journalistiska process som lett fram till ett slutresultat.

 

Lyfter fram unga kvinnliga journalister

Kim Wall Memorial Fund tilldelas från och med våren 2018 årligen en ung kvinnlig journalist. Därmed blir Kim Wall Memorial Seminar en del av arbetet med att lyfta fram ny journalistik av kvinnliga journalister.

Det första seminariet genomförs under senhösten 2018 i Malmö. Då välkomnar PK Södra den danska journalisten Anne Kirstine Hermann till Malmö, som utsågs till den första Kim Wall-stipendiaten i våras.

 

Därför genomförs satsningen

Idén till seminarieserien väcktes i samband med att Kim Wall postumt tilldelades PK Södras stipendium för 2018.

– Kim Wall Memorial Seminar ska ses som en hyllning till reportageformen och journalistiken och därmed agera i Kim Walls anda, säger PK Södras ordförande Csaba Bene Perlenberg och fortsätter:

– Samtidigt vill Publicistklubben hjälpa Kim Wall Memorial Fund och familjen Wall med att tillgängliggöra det arbete som fondens stipendiater gör.

 

Så här säger chefredaktörerna för Expressen, Sydsvenskan och Trelleborgs Allehanda om varför de går in som samarbetspartners i seminariesatsningen:

– Det här är ett utmärkt initiativ från Publicistklubben och något vi mer än gärna står bakom. Kim Walls öde har berört oss alla på djupet. Det är vår skyldighet att göra allt vi kan för att sätta ljus både på hennes gärning, och som i detta fall lyfta fram andra journalister som fortsätter jobba på liknande sätt som hon gjorde, säger Pia Rehnquist, chefredaktör för Sydsvenska Dagbladet.

– För Trelleborgs Allehanda är det självklart att ge stöd till ett seminarium för den goda journalistiken samtidigt som Kim Walls gärning uppmärksammas nära hennes hemtrakt, säger TA:s chefredaktör Martin Falkenby.

– Kim Walls gärning får inte glömmas bort och den journalistik som nu ska uppmärksammas måste ges spridning, säger Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen.

 

Föreläsningarna riktar sig till Publicistklubbens medlemmar, journalister samt journaliststudenter.

Mer information om exakt datum, tid och plats kommer under hösten.

Csaba Bene Perlenberg

Ordförande Publicistklubben Södra

pksodra@gmail.com

0763-46 76 67

 

OBS Bilden på Kim Wall får ej reproduceras eller ompubliceras. Bilden används på publicistklubben.se med tillåtelse av Familjen Wall.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.