PK Södra: Stig Ørskov om intresset för HDSydsvenskan

Av: PK Södra 8 juni 2017

Stig Ørskov och Csaba Bene Perlenberg.

När danska konkurrensverket grusade JP/Politikens drömmar om att äga fler tidningar vände de blicken mot Sverige. Nu har drömmarna grusats igen – efter att HD/Sydsvenskan gått upp i Bonniers News.

– Vi är hela tiden i kontakt med Bonnier, säger JP/Politikens VD Stig Ørskov som inte ville svara på en direkt fråga om han haft konkreta samtal med Bonniers om att köpa HDSydsvenskan.

 

Publicistklubben Södra bjöd på torsdagen in danska medie-VD:n Stig Ørskov för ett samtal om danska och svenska medier. Men elefanten i rummet var förstås hans tidigare uttalade intresse för att köpa HDSydsvenskan.

Förra veckan kom beskedet att HDSydsvenskan, som sedan en tid varit till salu, nu integreras i Bonnier News. Det gör frågan om danska ägare mer teoretisk. Men vem vill inte teoretisera?

 

Stig Ørskov pressades hårt av publiken gällande hans intresse för det skånska mediehuset.
– Sverige är en spännande marknad, det är en marknad vi har lättare att förstå än andra marknader, sade han och lade till:”Vi vill gärna hit om vi har möjlighet”, säger han. Eftersom JP/Politiken redan har flera starka titlar i hemlandet, däribland Ekstra Bladet, Jyllands-Posten och Politiken, har danska konkurrentverket stoppat dem från att köpa upp fler tidningar.

 

– Vi får inte äga så mycket mer i Danmark, det är grunden till att vi ser oss om. Och vi tittar först på grannländerna, säger Stig Ørskov. Däremot tycker han att, om HDSydsvenskan i och med integreringen i Bonniers News börjar fyllas med innehåll från Dagens Nyheter, så blir den mycket mindre intressant för danska medieägare. Inte för att det är något fel på Dagens Nyheter – tvärtom säger Stig Ørskov att Peter Wolodarski är en av hans förebilder – utan för att det skånska fokuset är viktigt för en dansk medieägare.

 

På frågan varför Stig Ørskov tror att Bonniers intresse för Sydsvenskan ökat skämtar han till det:

– Sometimes, you know, they’re playing hard to get, säger han och river ner ett skratt. Intresset för att äga tidning i Skåne är fortfarande stort.

 

– Jag är hela tiden i kontakt med Bonnier, säger Stig Ørskov. Men en direkt fråga om han tror att det någon gång är möjligt att köpa upp HD/Sydsvenskan kan han inte ge något klart svar på.

– Jag kan inte säga mer, det vore spekulation. Bonniers har jag den största respekt för, de är duktiga medieägare.

Läs Medievärldens artikel om eventet.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.