PK Västra-debatt 2/3: Har swishjournalistiken blivit rumsren?

Av: PK Västra 23 februari 2020

ev. bild

Swishjournalistiken, det vill säga reportage som betalas direkt av läsare genom bland annat appen Swish, har blivit ett begrepp i Sverige. Vad får läsarna att betala? Vilka risker finns med finansieringsformen? Och blir swishjournalisten egentligen tagen på allvar?

Kvällens panelgäster:

Brit Stakston är vd och digital strateg för Blankspot, som satsar på reportage från världens vita fläckar och beskriver sig själva som en läsarfinansierad reportagesajt.

Ola Sandstig är frilansjournalist. Just nu skriver han tillsammans med Chang Frick en bok under arbetsnamnet ”Fake news”. Projektet har crowdfundats via betaltjänsten Swish.

Sofie Löwenmark är en av grundarna till Stiftelsen Doku, som granskar den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige. Doku finansieras genom donationer, bland annat via Swish.

Moderator: Kristina Hedberg, journalist vid Dagens Nyheters Göteborgsredaktion.

Dessutom: Vad händer nu när vi sedan årsskiftet har en medieombudsman istället för en pressombudsman? Pressens Opinionsnämnd har också blivit Mediernas Etiknämnd. Medieombudsmannen Ola Sigvardsson berättar om vad det nya systemet innebär för oss som arbetar med journalistik.

När: Måndag 2 mars. Dörrarna öppnas 17.00, programmet börjar 18.00 med Ola Sigvardsson.

Var: Restaurang Folk, Olof Palmes plats 3, Göteborg

Hur: Mat och dryck finns att köpa till medlemspriser.

Skicka gärna vidare till alla kollegor som gillar att prata journalistik på en aw. Hjärtligt välkommen!

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.