PK Västra: Filosofen Åsa Wikforss, fotografen Nora Lorek och radiojournalisten Stefan Livh får PK Västras priser 2020

Av: PK Västra 1 januari 2021

ev. bild

Publicistklubbens Västras Dawit Isaak-pris 2020 tilldelas Åsa Wikforss, forskare och författare uppvuxen i Göteborg, bosatt i Stockholm.

Motivering: Åsa Wikforss envisa kamp mot virala lögner och ”alternativa fakta” är berömvärd och viktig i en tid när fri journalistik ifrågasätts. Hennes folkbildande insatser uppmuntrar oss alla till att tänka klart, klokt och kritiskt. Publicistklubbens Västras Dawit Isaak-pris går till personer eller organisationer som verkar i Dawit Isaaks anda, för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter.
Priset om 10 000 kronor delas ut sedan 2007.

Publicistklubben Västras pris Johannapengen 2020 tilldelas Nora Lorek, frilansande bildjournalist, Göteborg.

Motivering: Nora Loreks dokumentära bilder har både svärta och humor. Hennes samhällsengagemang och intresse för människor lyser igenom vare sig hon lyfter kameran i Sveg eller Håverud, Uganda eller USA.Publicistklubben Västras pris Johannapengen är på 10 000 kronor och tilldelas en framstående västsvensk publicist.
Priset instiftades 1983 till minne av den legendariska tidningsförsäljerskan "Johanna i Brunnsparken"

Publicistklubben Västras stora pris tilldelas radiojournalisten Stefan Livh, Göteborg.

Motivering: Med osviklig trygghet, stor humor och värme har han varit radiolyssnarnas bästa guide och sällskap under mer än 40 år. Han har gett oss radioklassiker som Rally, Riskradion, Salva och Morgonpasset och som en fyrbåk har han lyst upp de göteborgskt regntunga förmiddagarna i P4.
Stefan Livh personifierar ”en vän i etern” som ingen annan.Publicistklubben Västras stora pris delas ut sedan 1993. Det går till personer eller redaktioner som gör en långvarig värdefull publicistisk gärning som kännetecknas av engagemang, skaparlust och nytänkande. Priset är på 15 000 kronor.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.