Av: PK Västra 2 december 2022

Publicistklubbens västra krets meddelar stolt att följande tre framstående journalister tilldelas priser:

Dawit Isaak-priset 2022 tilldelas: 

Kurdo Baksi, journalist, författare och samhällsdebattör 

Juryns motivering: För att under flera decennier ha fört en orädd och orubblig kamp för det fria ordet, med medmänsklighet och glödande engagemang. 

Dawit Isaak-priset delas ut av Publicistklubbens västra krets till personer eller organisationer som verkar i Dawit Isaaks anda för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter. Prissumman är på 10 000 kronor. 

Johannapengen 2022 tilldelas: 

Marie Oskarsson, journalist, författare och redaktör för This is Angered 

Juryns motivering: Med gedigen journalistisk kompetens och tonsäker pedagogisk skicklighet ger hon barn verktyg att uttrycka sig och hitta sin egen röst som juniorjournalister i projektet This is Angered. 

Johannapengen går till en framstående västsvensk publicist.   

Utmärkelsen instiftades 1983 till minne av den legendariska tidningsförsäljerskan "Johanna i Brunnsparken". Prissumman är på 10 000 kronor.

PK Västras stora pris 2022 tilldelas: 

Kristian Wedel, journalist, författare och redaktör för Göteborgs-Postens Världens gång 

Juryns motivering: Genom klassisk kåsörkonst fångar han vardagen i dåtid, nutid och framtid. Med sin finurliga penna flanerar han runt i Göteborg, med humor och värme ständigt närvarande. 

Publicistklubben Västras stora pris delas årligen ut till “personer eller redaktioner som gör en värdefull publicistisk gärning som kännetecknas av engagemang, skaparlust, nytänkande”. Priset har delats ut sedan 1993. Prissumman är på 15 000 kronor

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.