Av: Martin Schori 31 januari 2018

Öppet brev till justitieminister Morgan Johansson

Kriminalreportern Håkan Slagbrand vid Vestmanlands Läns Tidning (VLT)misshandlades grovt i sitt hem i maj 2017. Tidigare hade hans bil satts i brand. Kopplingen till hans journalistiska verksamhet är uppenbar.

Efter bara två veckor lades förundersökningen ner. Efter att beslutet överklagats togs förundersökningen upp på nytt. Men har nu åter lagts ner.

Pressens Samarbetsnämnd – Journalistförbundet, Publicistklubben, Sveriges Tidskrifter och TU Medier i Sverige – är en organisation för såväl den medieetiska verksamheten som för massmedierna i stort. Vi företräder en mycket bred krets av svenska medier och journalister.

Vi har diskuterat ”fallet Slagbrand” och är mycket bekymrade.

Vi är väl medvetna om att det inte ankommer på dig som justitieminister att agera i ett enskilt fall. Men ”fallet Slagbrand” belyser ett tydligt problem och en brist i lagstiftningen.

Vi menar att våld och hot mot just journalister bör ses som ett särskilt allvarligt brott eftersom det utgör hot mot yttrandefriheten och i förlängningen – demokratin.

Om detta i praktiken inte kan beivras eller omfattas av lagstiftningen – till exempel brott mot medborgerlig frihet – så har vi ett bekymmer. Det gäller inte minst under ett valår, som nu 2018.

Mot den bakgrunden vill vi uppmana dig att markera och snarast ta initiativ till lagstiftningsåtgärder som säkerställer att hot mot journalister kan förebyggas och beivras.

Anna Hedenmoordförande Pressens Samarbetsnämnd

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.