Publicistklubben Västras Dawit Isaak-pris 2015 tilldelas Erol Özkoray

Av: PK Västra 26 oktober 2015

EO

Dawit Isaak-priset är ett stipendium på 10 000 kronor och har sedan 2007 delats ut av Publicistklubbens Västra krets på samma datum varje år – nämligen på Dawit Isaaks födelsedag, den 27 oktober. Priset tilldelas personer eller organisationer som verkar i Dawit Isaaks anda för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter.

DAWIT ISAAK-PRISET 2015 TILLDELAS EROL ÖZKORAY

– En mottagare vars engagemang, hängivenhet och utsatthet i ett turbulent och osäkert område just nu känns extra viktigt att uppmärksamma, säger Publicistklubben Västras ordförande Aldijana Talic.

Erol Özkoray har i 15 år förföljts i hemlandet Turkiet för sin kritik mot den islamistiska AKP-regimen. 2014 dömdes han till elva månader och tjugo dagars fängelse för sin bok Gezi Phenomenon, som behandlar och publicerar den anonyma graffitti som demonstranter målade under protesterna i Geziparken i Istanbul, 2013.
Nu fortsätter kampen för demokratisering från den politiska exilen i Växjö.

Özkoray har bland annat arbetat som Pariskorrespondent för Turkiets största tidning Hurriyetoch Turkietkorrespondent för spanska El País. Mellan 1998 och 2002 publicerade Özkoray det politiska kulturmagasinet Idea Politika som verkade för demokrati och medvetandegörande.

– Som intellektuell, författare och publicist kan jag inte acceptera några inskränkningar av yttrandefriheten. Den är väsentlig för demokratin. Därför strider fängelsestraff för författande och publicering av böcker mot demokratin och visar på den farliga sidan av den islamistiska regeringen i Turkiet, har Erol Özkoray sagt i en tidigare intervju.

Erol Özkoray är nu fristadsförfattare i Växjö. Fristadsförfattaren erbjuds skydd, främjande av sitt yrkesutövande samt deltagande i stadens kulturliv, i enlighet med ICORNs (International Cities of Refuge) devis Protect – Promote – Participate, där protect (beskydda) har första prioritet.
DAWIT ISAAK-PRISET har tilldelats:
Afrah Nasser 2014
Vansessa Behre 2013
Meron Estefanos 2011
Esayas Isaak 2010
Stiftelsen Expo 2009
Norska radiostationen DVB – Democratic Voice Burma 2008 och
Reportrar utan gränser 2007.

Tisdagen den 27 oktober, med start 17:30 på Restaurang Trappan i Göteborg, hålls en kväll om yttrandefrihet, för att påminna om den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak. Med undantag för ett par dagar i november 2005 har Dawit suttit fängslad sedan den 23 september 2001.

Kvällen anordnas tillsammans med bl.a:
– Amnesty Sverige
– Svenska Pen
– Reportrar utan gränser
– Örgryte Idrottssällskap
– Föreningen Grävande Journalister
– Dissidentbloggen
– ABF

Mötet och prisutdelningen är öppet för alla att ta del av.

Frågor hänvisas till:
Publicistklubben Västras ordförande
Aldijana Talic
076 205 76 80

Varmt välkomna!
Publicistklubben Västras Styrelse

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.