Raqqa is being slaughtered silently tilldelas 2017 års Dawit Isaak-pris

Av: PK Västra 4 december 2017

Abdalaziz Alhamza, talesperson för RBSS. Foto: Privat.


Syriska journalistgruppen Raqqa is being slaughtered silently tilldelas 2017 års Dawit Isaak-pris

Tisdagen den 5 december delar Publicistklubben Västra ut Dawit Isaakpriset om 10 000 kronor. Utdelningen sker på Pusterviksteatern i Göteborg, med start klockan 18.

Dawit Isaakpriset 2017 tilldelas den syriska reportergruppen Raqqa is being slaughtered silently (RBSS), som stöd och uppmuntran i det journalistiska arbete som medlemmarna genomför och som skildras i den amerikanska dokumentären ”City of ghosts” från 2017, av Matthew Heineman.

Motivering:

”Gruppens medlemmar har under en lång tid och med livet som insats verkat för att trotsa IS omfattande censur och föra ut nyheter om situationen i staden Raqqa. Oförtröttligt fortsätter de, även efter den mest kritiska belägringstiden och utan att låta sig skrämmas till tystnad, sitt nödvändiga arbete i en av vår världs just nu mörkaste vrår.”

RBSS:s talesperson Abdalaziz Alhamza är på plats i Göteborg den 5 december och tar emot priset.

Dawit Isaakpriset delas sedan 2007 ut till enskilda eller organisationer som verkar i Dawit Isaaks anda, för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter och som har utsatts för en betydande risk i det arbetet.

Donation till minne av journalisten Kim Wall
______________________________________

Vid samma tillfälle donerar PK Västra även 5 000 kronor till Kim Wall Memorial Fund, med målet att stötta unga kvinnliga journalister som rapporterar om ”subkulturer, brett definierat, och vad Kim gillade att benämna ’underströmmarna av uppror’”. På plats att ta emot donationen är Ingrid och Joachim Wall, Kim Walls föräldrar, som berättar om engagemanget med fonden.

För mer information, kontakta PK Västras ordförande Aldijana Talic 076-205 76 80.

——————————————————————————————————————————————–

Publicistklubben försvarar och slår vakt om det fria ordet, yttrandefriheten, pressfriheten, pressetiken, demokratiska rättigheter samt alla människors lika värde.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.