Av: PK Stockholm 7 september 2023

I dag, den 7 september, föll domen mot den ryske journalisten och tidigare PK-pristagaren Michail Afanasiev. Han döms till 5 år och sex månader i en straffkoloni samt 2,5 års yrkesförbud efter avtjänat straff för att ha publicerat ”falska nyheter” om den ryska armén. Detta efter att i sin nättidning "Novyj Fokus" i april förra året ha skrivit om hur elva medlemmar i kravallpolisen OMON vägrat delta i anfallskriget i Ukraina. Nio soldater avskedades senare av just den anledningen, enligt BBC News Russian.

Afanasiev, som 2013 fick Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne, har suttit häktad i nästan 1,5 år i väntan på rättegång, som påbörjades i november 2022. Han hade väntat sig den hårda domen och var enligt sin advokat vid gott mod efteråt. ”Jag blev inte journalist för att bortse för orättvisor”, sa han i sin avslutande plädering i förra veckan. Försvaret planerar överklaga domen.

- Publicistklubben fördömer fängelsedomen mot Michail Afanasiev och känner med hans familj och närstående. Att han nu fängslas och förbjuds ägna sig åt journalistiskt arbete i 2,5 år efter att han släpps är ett övergrepp mot yttrandefriheten och det fria ordet, som inte längre existerar i Ryssland, säger ordförande Robert Aschberg.

Robert Aschberg intervjuades även av SVT Nyheter om domen. Hör och läs mer här.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.